Η ταινία «Frozen» της Disney ενδέχεται να βοήθησε μια ομάδα μηχανικών να βρουν λύση σε μια υπόθεση 62 ετών.
Τον χειμώνα του 1959, δέκα μέλη του Ουραλικού Κρατικού Πολυτεχνείο στο Γεκατερίνμπουργκ ξεκίνησαν μια αποστολή σκι και ορειβασίας στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας. Ένας από αυτούς, γύρισε πίσω λόγω πόνων στις αρθρώσεις και οι υπόλοιποι εννέα, που συνέχισαν το ταξίδι -επτά άντρες και δυο γυναίκες- δεν επέστρεψαν ποτέ.
Οι σοροί τους βρέθηκαν διασκορπισμένες στην πλαγιά του βουνού. Σε κάποιους είχε ανοίξει το κρανίο και ο θώρακας, άλλοι ήταν γυμνοί, μερικοί χωρίς μάτια και ένας βρέθηκε χωρίς γλώσσα, σύμφωνα με το National Geographic.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η υπόθεση, γνωστή ως «Συμβάν στο Πέρασμα Ντιάτλοφ», παραμένει μυστήριο εδώ και 62 χρόνια. Μες στα χρόνια, οδήγησε σε αμέτρητες θεωρίες που προσπάθησαν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη στους εννέα πεζοπόρους σκιέρ. Αστυνομική έρευνα αμέσως μετά τον θάνατό τους, σημείωσε για παράδειγμα, πως το περιστατικό προκλήθηκε από «άγνωστη φυσική δύναμη».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 2019, οι ρωσικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μια χιονοστιβάδα ήταν εκείνη που οδήγησε στον θάνατο των πεζοπόρων, υποστηρίζοντας μια θεωρία που κυκλοφόρησε το 1959, αλλά κάποιοι παρέμεναν επιφυλακτικοί.
Αφενός, το National Geographic επανέλαβε πως «οι σκηνές της ομάδας χώθηκαν στο χιόνι μιας πλαγιάς με κλίση κλίση φαινομενικά πολύ ήπια για να επιτρέψει μια χιονοστιβάδα».
Υπήρχε επίσης χιονόπτωση τη νύχτα που κατασκήνωσε η ομάδα, η οποία «μπορεί να αύξησε το βάρος του όγκου του χιονιού στην πλαγιά, πυροδοτώντας κατάρρευση». Επιπλέον, τα θύματα έφεραν «τραυματισμούς μη χαρακτηριστικούς εκείνων που προκαλούνται από χιονοστιβάδες».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ενδεχομένως, χάρη στο «Frozen», οι ερευνητές να κατέληξαν σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για το περιστατικό. Οι λεπτομερείς τεχνικές animation της ταινίας συγκλίνουν προς την ιδέα πως οι πεζοπόροι μπορεί να σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα.
Ο Johan Gaume, επικεφαλής του σουηδικού τεχνολογικού ινστιτούτου Snow Avalanche Simulation Laboratory, που εντυπωσιάστηκε από το «πόσο καλά απεικονίστηκε η κίνηση του χιονιού στο Frozen», ζήτησε τον κωδικό animation για την αλληλουχία από την Disney, σύμφωνα με το National Geographic.
Συναντήθηκε με ειδικούς στο Χόλιγουντ πίσω από τα σπέσιαλ εφέ χιονιού στην ταινία και επαναχρησιμοποίησε τον κώδικα μαζί με τον γεωτεχνολόγο-μηχανικό Alexander Puzrin του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης για να κάνουν βελτιώσεις στα μοντέλα προσομοίωσης χιονοστιβάδων. Στόχος ήταν να μελετήσουν «τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχαν τέτοια φαινόμενα στο ανθρώπινο σώμα».
Οι μηχανικοί διαπίστωσαν πως ο περιφερειακός όγκος χιονιού κατά το περιστατικό μπορεί να ήταν αρκετά ορμητικός ώστε «άνετα να σπάσει τα πλευρά και τα κρανία των ανθρώπων», κάτι που ίσως εξηγεί τις τεράστιες πληγές στα θύματα.
σχόλια