Πέθανε, σε ηλικία 76 ετών, ο Γάλλος σχεδιαστής Κλοντ Μοντανά, τον οποίο αποκαλούσαν «βασιλιά της βάτας».
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πού πέθανε ο Κλοντ Μοντανά ή ποια ήταν αιτία θανάτου του σχεδιαστή ο οποίος έβαλε την υπογραφή του στο στιλ της δεκαετίας του ‘80.
«Ο Κλοντ Μοντανά είναι για τους έντονους ώμους ό,τι είναι ο Γκράχαμ Μπελ για το τηλέφωνο» ανάφεραν χαρακτηριστικα οι New York Times το 1985. «Υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν μετά τα σόου του Κλοντ», δήλωσε στο Vanity Fair ο Έλιν Σάλτζμαν, πρώην διευθυντής του Saks Fifth Avenue.
Γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1947 στο Παρίσι, ένα από τα τρία παιδιά εύπορης οικογένειας. Άλλαξε το επίθετό του τη δεκαετία του ‘70, επειδή ο κόσμος το πρόφερε λάθος, όπως είχε πει. Η μητέρα του ήταν Γερμανίδα και o πατέρας του- που είχε εταιρεία κατασκευής υφασμάτων- ήταν Ισπανός. «Πολύ μπουρζουά», είχε πει στην Washington Post το 1985. «Ήθελαν να γίνω κάτι που εγώ δεν ήθελα»
Ο Κλοντ Μοντανά έφυγε από το σπίτι του στα 17 του χρόνια και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου άρχισε να κατασκευάζει κοσμήματα, τα οποία βρέθηκαν στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue. Όμως, όταν επέστρεψε στο Παρίσι, το 1973, δεν μπορούσε να βρει αγορά για τις δημιουργίες του και μέσω φίλου έπιασε δουλειά ως κόφτης στην Mac Douglas, εταιρεία πολυτελών δερμάτινων ενδυμάτων. Ένα χρόνο αργότερα ήταν ο επικεφαλής σχεδιαστής της εταιρείας.
Έως το τέλος της δεκαετίας του ‘70 είχε εξελιχθεί σε σταρ και τα ρούχα του θα κυριαρχούσαν στη δεκαετία του ‘80. Οι κριτικοί έλεγαν ότι ήταν το μέλλον της παριζιάνικης μόδας. Από τη Cher και την Νταϊάνα Ρος, έως την Γκρέις Τζόουνς, τον Ντον Τζόνσον και τον Μπρους Γουίλις φορούσαν ρούχα του.
Αλλά, εθίστηκε στα ναρκωτικά και συχνά εξαφανιζόταν για ημέρες ή εβδομάδες. Το 1989 απέρριψε πρόταση του Dior. «Χρειάζομαι χώρο. Δεν θέλω να έχω όλα αυτά τα χρήματα και να πάω σε άσυλο», έλεγε την ίδια χρονιά στην Washington Post. Ένα χρόνο αργότερα αποδέχθηκε την πρόταση του Lanvin να σχεδιάσει τη σειρά υψηλής ραπτικής, κάτι που έκανε για πέντε σεζόν.
Ακολούθησε ο γάμος του με τη Γουόλις Φράνκεν, Αμερικανίδα μοντέλο, η οποία υπήρξε μούσα του και σταρ στις επιδείξεις του από τα πρώτα του βήματα. Είχαν την ίδια αδυναμία στη νυχτερινή ζωή και την κοκαΐνη. Κάποιοι θεώρησαν ότι ο γάμος του το 1993 ήταν μια προσπάθειά του να αναβιώσει την επιχείρησή του.
Η σχέση τους ήταν θυελλώδεις και εκείνος είχε εξωσυζυγικές σχέσεις με άνδρες. Τρία χρόνια μετά τον γάμο τους, η Φράνκεν αυτοκτόνησε, πέφτοντας από παράθυρο του διαμερίσματός τους στο Παρίσι. Βασανισμένη από την εξάρτησή της στα ναρκωτικά και απεγνωσμένη με τον γάμο της, είχε πει σε φίλους ότι σκεφτόταν να αυτοκτονήσει.
Ο Κλοντ Μοντανά συνέχισε να σχεδιάζει κολεξιόν και μετά το 2000 μετατράπηκε σε ερημίτη. «Υπήρχε μία αίσθηση ότι θα διαρκούσε για πάντα και μετά εξαφανίστηκε», δήλωνε το 2013 στο Vanity Fair η Ντον Μέλο, πρώην διευθύντρια του Bergdorf Goodman.
Με πληροφορίες από NYT