Πιέσεις στον Μπάιντεν να δώσει «πράσινο φως» για ουκρανικές επιθέσεις με δυτικά όπλα σε ρωσικά εδάφη

Ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις για να δώσει το «πράσινο φως» στη χρήση δυτικών όπλων στη Ρωσία Facebook Twitter
Ουκρανικός στρατός - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Οι ΗΠΑ καλούνται να υπερβούν την «κόκκινη γραμμή» τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία

Η πίεση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αυξάνεται ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύεται η Δύση για να πλήξει τη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαθέσει από την έναρξη του πολέμου τεράστια στρατιωτική βοήθεια υπό τον απαράβατο όρο ότι τα όπλα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της ρωσικής επικράτειας.

Ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι πλέον είναι ανοιχτοί σε αυτό το ενδεχόμενο, μετά από μήνες ανησυχίας για κλιμάκωση. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες», ιδίως για τις «μικρές χώρες» -όπως τις αποκάλεσε- στην Ευρώπη. 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα αυτό θα προσαρμοστεί «με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης», ενόψει της συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Πράγα. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε λίγο αργότερα ότι, αν και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει εξελιχθεί, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσης καμία αλλαγή στην πολιτική μας». 

Η Ουκρανία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας, ενώ η πόλη του Χάρκοβο έχει υποστεί εβδομάδες θανατηφόρων επιθέσεων, που συχνά εξαπολύονται από τη Ρωσία από στρατιωτικά φυλάκια κοντά στα ουκρανικά σύνορα. 

Πιο κοντά στην ιδέα χρήσης δυτικών όπλων στη Ρωσία η ΕΕ

Της δήλωσης Μπλίνκεν προηγήθηκε αυτή του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύει η Δύση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ρωσικό έδαφος. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ταχθεί εδώ και αρκετό καιρό υπέρ μιας πιο άμεσης παρέμβασης στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, παρέμεινε επιφυλακτικός δημοσίως, αλλά ένας εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε ότι «η αμυντική δράση δεν περιορίζεται στο δικό μας έδαφος, αλλά περιλαμβάνει και το έδαφος του επιτιθέμενου». 

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στον Economist ότι η Δύση θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να αμυνθεί χτυπώντας στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και αυτό περιλαμβάνει την προσβολή στόχων στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε. 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε από πλευράς του τους «27» να εξισορροπήσουν τον φόβο της κλιμάκωσης με την ανάγκη της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, λέγοντας ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για να χτυπήσει τη Ρωσία. «Σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου, είναι απολύτως δυνατό και δεν υπάρχει καμία αντίφαση», επισήμανε προσερχόμενος στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, ενώ αυτή την εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πολωνικά όπλα «όπως νομίζουν». 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι είναι «άδικο» για τις δυτικές χώρες να επιβάλλουν όρια στη χρήση των όπλων τους, ενώ αναγνώρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την υποστήριξη των εταίρων της. 

Η Ρωσία αντέδρασε οργισμένα στην προοπτική να χρησιμοποιηθούν δυτικά όπλα εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος.

«Στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν «μικρό έδαφος και πυκνό πληθυσμό». Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι την ευθύνη για τυχόν πλήγματα εντός της επικράτειας της χώρας του θα φέρουν οι δυτικοί προμηθευτές όπλων, ακόμη και αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιήσουν τα πλήγματα.

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν νευρικές για την προοπτική αυτή.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και προέτρεψε τη Δύση να προμηθεύσει περισσότερη αεράμυνα στην Ουκρανία. Ωστόσο, πιστεύεται ότι ανεπίσημα η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει ορισμένα όπλα που προμήθευσε η Δύση για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Μπαίμπα Μπράζε, δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη παράσχει όπλα «χωρίς όρους» στην Ουκρανία, αλλά ότι «δεν ειπώθηκαν όλα» φωναχτά. 

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με χιλιάδες αμυντικά όπλα, άρματα μάχης και συστήματα αεράμυνας. Από τον Απρίλιο, έχουν επίσης στείλει στην Ουκρανία την πιο μεγάλης εμβέλειας έκδοση των πυραύλων ATACMS, οι οποίοι μπορούν να διανύσουν έως και 190 μίλια (300 χιλιόμετρα).

Μέχρι τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτίθεται σε στόχους που βρίσκονται όλο και πιο μακριά στο ρωσικό έδαφος.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων: Η περιγραφή των βομβαρδισμών παιδιών στη Γάζα

Διεθνή / «Συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»: Η περιγραφή των βομβαρδισμών παιδιών στη Γάζα

Ο Βρετανός γιατρός, Νιζάμ Μαμόντε, εργάστηκε ως αρχίατρος σε νοσοκομείο στη Γάζα - Ο καταξιωμένος χειρουργός «έσπασε» τρεις φορές μεταφέροντας όσα του είπαν παιδιά που περιέθαλψε και όσα έζησε στην εμπόλεμη ζώνη
LIFO NEWSROOM
Η Κέιτ Μίντλετον οικοδέσποινα σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με θέμα «πόσο έχουμε ανάγκη τους άλλους στις δύσκολες στιγμές»

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον οικοδέσποινα σε εκδήλωση για το «πόσο έχουμε ανάγκη τους άλλους στις δύσκολες στιγμές»

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας ολοκλήρωσε τις χημειοθεραπείες της και επιστρέφει σταδιακά στα βασιλικά καθήκοντα - Η νέα ανακοίνωση του παλατιού για την Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Μάικ Γουόλτς: Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ είναι «φίλος των Κούρδων» και φοβίζει τον Ερντογάν

Διεθνή / Μάικ Γουόλτς: Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ είναι «φίλος των Κούρδων» και φοβίζει τον Ερντογάν

Ο Γουόλτς είχε προτείνει κυρώσεις κατά Τούρκων αξιωματούχων για τις επιθέσεις κατά Σύρων Κούρδων το 2019 - Η πρόταση του Γουόλτς για βίζα στου Κούρδους της Συρίας - Οι επιστολές στον Μπάιντεν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ