«Pillar of Shame»: Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ απομάκρυνε το μνημείο για τα θύματα της σφαγής στην Τιεν Αν Μεν

Hong Kong university dismantles, removes Tiananmen statue Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Κορυφαίο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ απομάκρυνε από το campus του το γλυπτό που εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες τιμούσε τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της Τιεν Αν Μεν το 1989. 

Το γλυπτό, γνωστό ως «Pillar of Shame», που αποτελείται από «σώματα» ανθρώπων σε οδύνη, αποτελούσε ένα από τα λίγα μνημεία που είχαν απομείνει στο Χονγκ Κονγκ για τη σφαγή στην Τιεν Αν Μεν, ένα θέμα ταμπού στην ηπειρωτική Κίνα. 

Το συμβούλιο του University of Hong Kong ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποφάσισε να απομακρύνει το γλυπτό «με βάση εξωτερική νομική συμβουλή και αξιολόγηση κινδύνου, για το καλύτερο συμφέρον» του ιδρύματος. 

Το συμβούλιο του HKU «ζήτησε να μεταφερθεί το γλυπτό σε αποθήκη και το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να αναζητά νομική συμβουλή για την όποια κατάλληλη ενέργεια για τη συνέχεια», ανέφερε ακόμη η σχετική ανακοίνωση. 

«Pillar of Shame»: Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ απομάκρυνε το μνημείο για τα θύματα της σφαγής στην Τιεν Αν Μεν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP

Το βράδυ της Τετάρτης άνθρωποι της ασφάλειας έβαλαν κίτρινη περίφραξη γύρω από το ύψους 8 μέτρων και βάρους 2 τόνων χάλκινο γλυπτό. Δημοσιογράφοι του Reuters περιέγραψαν ότι είδαν πολλούς εργάτες να μπαίνουν στον χώρο που βρισκόταν το γλυπτό, το οποίο το τύλιξαν με πλαστικό και φρουρούνταν από δεκάδες άτομα της ασφάλειας. 

Για αρκετές ώρες ακούγονταν ήχοι από ηλεκτρικά εργαλεία και αλυσίδες από τον χώρο που είχε αποκλειστεί, προτού οι εργάτες μεταφέρουν το πάνω μισό μέρος του γλυπτού και το μεταφέρουν με γερανό σε κοντέινερ. Αργότερα φορτηγό απομάκρυνε το κοντέινερ. 

«Pillar of Shame»: Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ απομάκρυνε το μνημείο για τα θύματα της σφαγής στην Τιεν Αν Μεν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP

Πριν από μήνες το πανεπιστήμιο είχε στείλει επιστολή στους επιτρόπους του γλυπτού, ζητώντας την απομάκρυνσή του. Πρόκειται για μια ομάδα που οργανώνει τις αγρυπνίες για τη σφαγή κάθε χρόνο στις 4 Ιουνίου και η οποία έκτοτε διαλύθηκε, εν μέσω έρευνας για την εθνική ασφάλεια. 

Ο δημιουργός του «Pillar of Shame», ο Δανός γλύπτης Jens Galschiot σε ανακοίνωση δήλωσε «απόλυτα σοκαρισμένος» και ανέφερε ότι θα «διεκδικήσει αποζημίωση για όποια ζημιά» της ιδιωτικής περιουσίας του. 

Ο ίδιος εκτιμά την αξία του γλυπτού σε περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια και είχε προσφερθεί να το μεταφέρει στη Δανία. Αλλά είπε ότι η παρουσία του στο Χονγκ Κονγκ είναι απαραίτητη προκειμένου να πάει καλά η περίπλοκη επιχείρηση και ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα του ασκηθεί δίωξη. 

Το HKU στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι καμία πλευρά ποτέ δεν πήρε έγκριση για την έκθεση του γλυπτού στους χώρους του ιδρύματος και ότι είχε δικαίωμα να λάβει «κατάλληλες ενέργειες» οποιαδήποτε στιγμή. Επίσης, χαρακτήρισε «εύθραυστο» το γλυπτό και ανέφερε ότι υπήρχαν «πιθανά ζητήματα ασφαλείας». 

«Pillar of Shame»: Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ απομάκρυνε το μνημείο για τα θύματα της σφαγής στην Τιεν Αν Μεν Facebook Twitter
Ο άδειος, πλέον, χώρος όπου βρισκόταν το γλυπτό (Πηγή φωτό AP)

Ο Wang Dan, που επέζησε από τη σφαγή της Τιεν Αν Μεν και πλέον ζει στις ΗΠΑ, καταδίκασε την απομάκρυνση του γλυπτού ως «μία προσπάθεια να σβηστεί η ιστορία και μνήμες που έχουν γραφτεί με αίμα». 

Κάποιοι φοιτητές πήγαν στο πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν έμαθαν τα νέα. «Το πανεπιστήμιο είναι δειλό που το έκανε αυτό τα μεσάνυχτα», δήλωσε 19χρονος φοιτητής. «Νιώθω πολύ απογοητευμένος, γιατί είναι ένα σύμβολο της ιστορίας», συμπλήρωσε. Άλλος δήλωσε συντετριμμένος που είδε το γλυπτό «να κόβεται σε κομμάτια». 

Με πληροφορίες από Reuters 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Διεθνή / Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές αυτές τις τελευταίες 11 εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν 30.000 με 50.000 άνθρωποι, λιγότερο από το ένα όγδοο του προπολεμικού πληθυσμού
THE LIFO TEAM