Εντόπιζαν τα θύματά τους κυρίως μεταξύ υπηκόων πρώην Σοβιετικών χωρών και Τούρκων που ζούσαν στο όριο της απόλυτης φτώχειας. Τους δελέαζαν με αμοιβές ύψους 12.000 ευρώ –ποσό αστρονομικό, για τα δεδομένα τους και μάλιστα πληρωτέο στο ισχυρό τότε νόμισμα (η σπείρα δρούσε αρκετά χρόνια πριν εξαρθρωθεί, το 2008).
Η υπόσχεση πληρωμής δεν τηρούνταν σε αρκετές από της περιπτώσεις των «δωρητών», οι οποίοι «παραχωρούσαν» κυρίως τα νεφρά τους σε Ισραηλινούς ασθενείς στην πλειονότητά τους, που κάλυπταν «έξοδα» μεταμόσχευσης (αγορά οργάνου) μεταξύ 80-100 χιλιάδων ευρώ.
Η αρχή του τέλους ήρθε όταν το 2008, ένας Τούρκος άνδρας εντοπίστηκε από τις αρχές στο αεροδρόμιο της Πρίστινα να σφαδάζει από τους πόνους ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με τελικό προορισμό την Τουρκία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Independent, τουλάχιστον 23 άνθρωποι είχαν υποβληθεί σε παράνομη αφαίρεση οργάνων έως το 2008, στην κλινική Medicus της Πρίστινα. «Μεταφέρονταν στην περιοχή μόνοι τους, δεν γνώριζαν τη γλώσσα ούτε ακριβώς τι επρόκειτο να συμβεί» δηλώνει στην εφημερίδα ο δικαστής Dean Pineles, μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση και επέβαλε ποινές οκταετούς κάθειρξης στον διευθντή της κλινικής και από τρία έως επτά έτη φυλάκιση σε άλλους δύο γιατρούς για human trafficking και οργανωμένο έγκλημα.
Διεθνή εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για τον τουρκικής υπηκοότητας χειρουργό που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις και έναν Ισραηλινό πολίτη φερόμενο ως «εγκέφαλο» της σπείρας.
Στην υπόθεση εμπλέκονται και πρώην στελέχη του υπουργείου Υγείας του Κοσόβου, οι οποίοι απαλλάχθηκαν των κατηγοριών. Η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες καθώς τα θύματα θα προχωρήσουν σε εφέσεις εναντίον της πρωτόδικης απόφασης.
σχόλια