Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και παρά τις όποιες προσπάθειες στο διπλωματικό επίπεδο, η Ουάσινγκτον δεν είναι αισιόδοξη ότι υπάρχει ελπίδα για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σήμερα στο CNN, δήλωσε ξανά έτοιμος να διαπραγματευθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφή, κάθε ευκαιρία για να έχουμε τη δυνατότητα των διαπραγματεύσεων, τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον Πούτιν. Αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σημαίνει ότι αυτός είναι ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος», ανέφερε.
Όμως, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε στο CNN ότι βλέπει λίγες πιθανότητες για σημαντική πρόοδο, στις συζητήσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.
«Έχουμε υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις που ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει προσπαθήσει με τους Ρώσους. Και χρησιμοποιώ τη λέξη “προσπαθήσει” επειδή οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να είναι μονόπλευρες και οι Ρώσοι δεν έχουν εισάγει την όποια πιθανότητα για μια διαπραγματεύσιμη και διπλωματική λύση», δήλωσε η Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ.
«Προσπαθήσαμε πριν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή τη βάναυση επίθεση στην Ουκρανία και οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν καλά σε εκείνες τις διπλωματικές προσπάθειες και δεν ανταποκρίνονται τώρα. Αλλά ελπίζουμε ακόμη ότι η ουκρανική προσπάθεια θα τερματίσει αυτό τον βάναυσο πόλεμο», συμπλήρωσε.
Σήμερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα.
«Η Τουρκία κάνει πραγματική προσπάθεια να προσπαθήσει να διευκολύνει, να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Είναι υπερβολικά νωρίς να πούμε αν αυτές οι συζητήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιο αληθινό αποτέλεσμα», δήλωσε στο NBC ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
Ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπου θα διεξαχθούν οι σύνοδοι του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ακούσει την πρόταση της Πολωνίας η Συμμαχία να στείλει ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία. Κάτι που η Τόμας- Γκρίνφιλντ είπε ότι είναι απίθανο.
«Δεν μπορώ να προβλέψω ποιες αποφάσεις θα ληφθούν και πώς θα ανταποκριθεί το ΝΑΤΟ στην πολωνική πρόταση», είπε. «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα είναι σε ουκρανικό έδαφος. Ο πρόεδρος έχει υπάρξει ξεκάθαρος για αυτό», δήλωσε.
«Άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να αποφασίσουν ότι θέλουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε αυτό σε έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά θα υποστηρίξουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα ρωτήθηκε από το CNN και για τις καταγγελίες των Ουκρανών πως χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν απελαθεί στη Ρωσία. «Το έχω ακούσει, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Αλλά μπορώ να πω ότι είναι ενοχλητικό. Είναι ανήθικο η Ρωσία να αναγκάζει Ουκρανούς πολίτες να πάνε στη Ρωσία και να τους βάζει ουσιαστικά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης», απάντησε.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, δήλωσε στο CBS ότι η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, κάτι που προβλέπουν πολλοί αναλυτές, θα προκαλέσει «σημαντική αντίδραση» από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα. Ο Στόλτενμπεργκ σχολίασε ότι θα είναι «κατάφωρη και βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αλλά δεν απάντησε αν κάτι τέτοιο θα αλλάξει την πολιτική του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την παρέμβαση στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από Guardian