Ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με μια «ανθρώπινη καταστροφή» από την επισιτιστική κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.
Όπως δήλωσε στο BBC οι αυξήσεις-ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων θα ωθήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, εάν η κρίση συνεχιστεί.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «τεράστια» άνοδος 37% στις τιμές των τροφίμων. Αυτό θα έπληττε περισσότερο τους φτωχούς, οι οποίοι «θα τρώνε λιγότερο και θα έχουν λιγότερα χρήματα για ο,τιδήποτε άλλο, όπως το σχολείο».
«Είναι μια ανθρώπινη καταστροφή, που σημαίνει ότι η διατροφή περιορίζεται. Ωστόσο, μετατρέπεται σε μια πολιτική πρόκληση για τις κυβερνήσεις που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι' αυτό, δεν την προκάλεσαν και βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν», είπε στο περιθώριο των συναντήσεων ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
«Επηρεάζει τα τρόφιμα όλων των διαφορετικών ειδών ελαίων, δημητριακών, και στη συνέχεια εισχωρεί σε άλλες καλλιέργειες, όπως του καλαμποκιού, επειδή ανεβαίνουν όταν ανεβαίνει το σιτάρι», υπογράμμισε. Στον κόσμο υπήρχε αρκετό φαγητό για όλους και τα παγκόσμια αποθέματα είναι αρκετά, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία κοινής χρήσης ή πώλησης για να φτάσει το φαγητό εκεί που χρειάζεται, σημειώνει.
Ο Μάλπας αποθάρρυνε επίσης τις χώρες από την επιδότηση της παραγωγής ή την επιβολή ανώτατων τιμών. Αντίθετα, είπε, πρέπει να δοθεί έμφαση στην αύξηση των προμηθειών σε λιπάσματα και τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με τη στοχευμένη βοήθεια για τους πιο φτωχούς ανθρώπους.
Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε επίσης για ένα χτύπημα, για μια «κρίση μέσα σε κρίση» που προκύπτει από την αδυναμία των αναπτυσσόμενων χωρών να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα πανδημικά χρέη τους, εν μέσω ανόδου των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. «Πρέπει να ανησυχούμε για μια κρίση χρέους, το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε νωρίς την δράση για την εξεύρεση τρόπων μείωσής του για τις χώρες που έχουν μη βιώσιμο χρέος, όσο περισσότερο αυτό το αναβάλλετε, τόσο χειρότερο είναι», πρόσθεσε.
Η παραδοχή του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι πρέπει να ανησυχούμε για μια κρίση χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι πολύ σημαντική. Ο συνδυασμός των τεράστιων πανδημικών χρεών με την αύξηση των επιτοκίων και τις αυξανόμενες τιμές αποτελεί μείζον ζήτημα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι τιμές των παγκόσμιων τροφίμων έκαναν ένα σημαντικό άλμα τον Μάρτιο για να φτάσουν τα υψηλότερα επίπεδα τους.
Οι πλουσιότερες χώρες επηρεάζονται κι εκείνες από την εκρηκτική άνοδο μετά την πολεμική σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, δύο κρατών που αποτελούν τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες και εξαγωγείς αλεύρων παγκοσμίως. Το ηλιέλαιο σε παγκόσμια κλίμακα έχει βρεθεί σε πρωτοφανή επίπεδα τιμών αφού η Ουκρανία βρίσκεται στην κορυφή των εξαγωγών και η φετινή παραγωγή αναμένεται σημαντικά μειωμένη.
Ήδη εδώ και εβδομάδες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή δεδομένων αναμένεται ένας επισιτιστικός τυφώνας, που θα συνταράξει όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Με πληροφορίες από BBC