Politico: Η αστυνομική βία αυξάνεται στην Ελλάδα του lockdown, προειδοποιούν οι ακτιβιστές

Politico: Η αστυνομική βία αυξάνεται στην Ελλάδα του lockdown, προειδοποιούν οι ακτιβιστές Facebook Twitter
0

Η αστυνομική βία αυξάνεται στην Ελλάδα του lockdown προειδοποιούν οι ακτιβιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με άρθρο που φιλοξενεί το Politico.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση καταργεί τις διαδηλώσεις με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ιού.

Η Αθήνα δεν είναι ξένη σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, σχολιάζει το Politico. Όμως, η πανδημία, λένε ακτιβιστές και βουλευτές της αντιπολίτευσης, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει καταγγελίες αστυνομικής βίας. Με την Ελλάδα να βρίσκεται υπό ένα δεύτερο lockdown από τον Νοέμβριο, αφού το δεύτερο κύμα ήρθε με μεγαλύτερη ορμή από το πρώτο, οι διαδηλώσεις απαγορεύονται και η αστυνομία έχει επιβάλει το συγκεκριμένο μέτρο, με αυτό που πολλοί περιγράφουν ως υπερβολική χρήση βίας.

 

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπολιτευόμενα κόμματα προειδοποιούν τώρα ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί τις διαδηλώσεις.

 

«Έχοντας χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και της οικονομίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια τεχνητή σκηνή εντάσεων για να αποσπάσει την προσοχή από τις εγκληματικές της ευθύνες», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Το υποκατάστημα της Διεθνούς Αμνηστίας της Ελλάδας, εν τω μεταξύ, τεκμηρίωσε πολλά περιστατικά κατά τους τελευταίους μήνες, κακομεταχείρισης κρατουμένων και διαδηλωτών, υπερβολική χρήση χημικών, όπως δακρυγόνα και άλλες περιπτώσεις υπερβολικής βίας.

Η Διεθνής Αμνηστία, όπως επίσης και άλλες οργανώσεις όπως η Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κ.α, αναφέρει ότι η αστυνομική βία έχει αυξηθεί από τότε που ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία, πριν από ενάμιση χρόνο σε εκλογές που ανέτρεψαν την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο αλλά ολοκληρώθηκε τον Μάιο, μια ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί έδρασαν συχνά ατιμώρητοι όταν συμμετείχαν σε βίαια περιστατικά.

Παρατήρησε επίσης, αποτυχίες στην κατάθεση σημαντικών μαρτύρων αλλά και στην εξέταση κρατουμένων από γιατρούς, περιπτώσεις προκαταλήψεων από ανακριτικές αρχές και εντυπωσιακή ομοιότητα στις δηλώσεις αξιωματικών που κατηγορούνται για βιαιότητα.

«Η αστυνομική βία και η ατιμωρησία έχουν βαρύ ιστορικό στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν «μεμονωμένα περιστατικά», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα.

«Ειδικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, είναι αρκετά προφανές ότι υπάρχει αύξηση σε αυτά τα περιστατικά».

Απαγόρευση διαδηλώσεων

 

Ο Μητσοτάκης, συνεχίζει το Politico, εξελέγη βάση της αρχής του νόμου και της τάξης, αφού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέτρεψε την ανομία, ιδίως στη γειτονιά των αναρχικών Εξαρχείων της Αθήνας.

Η χώρα και ιδιαίτερα η Αθήνα είχε συγκλονιστεί κατά καιρούς από βίαιες διαδηλώσεις κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς έγινε η καρδιά του κινήματος κατά της λιτότητας της Ελλάδας και οι δρόμοι έμοιαζαν μερικές φορές με πεδίο μάχης.

Οι καταγγελίες ότι η αστυνομία είχε το ελεύθερο να δράσει υπό την διοίκηση Μητσοτάκη άρχισαν να εμφανίζονται μερικούς μήνες μετά την εκλογή του.

Politico: Η αστυνομική βία αυξάνεται στην Ελλάδα του lockdown, προειδοποιούν οι ακτιβιστές Facebook Twitter
Eurokinissi

Ωστόσο, η πανδημία έδωσε στις δυνάμεις ασφαλείας, επιφορτισμένες με την επιβολή των αυστηρών κανόνων του lockdown, μεγαλύτερες εξουσίες και στη συνέχεια ακολουθήσε και η απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση αυτό το καλοκαίρι αποφάσισε να περιορίσει ή να απαγορεύσει εντελώς τις διαμαρτυρίες που θεωρούνται ότι απειλούν τη δημόσια ασφάλεια. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο διοργανωτής είναι επίσης υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημία προκληθεί από τους διαδηλωτές, επικρίθηκε έντονα από κόμματα της αντιπολίτευσης και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλες οι διαδηλώσεις στη συνέχεια απαγορεύτηκαν όταν η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο lockdown στις αρχές Νοεμβρίου. Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, πολλές διαδηλώσεις μπορούν να γίνουν υπό συνθήκες ωστόσο τήρησης κοινωνικής απόστασης.

Στις 17 Νοεμβρίου, η επέτειος της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 εναντίον της στρατιωτικής χούντας, μια παραδοσιακή ημέρα διαδηλώσεων, όπως υπενθυμίζει το Pοlitico, η κυβέρνηση επέβαλε πρόσθετους περιορισμούς, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις τεσσάρων ή περισσότερων ανθρώπων, ενώ 6.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους.

Η ημέρα αμαυρώθηκε από περιστατικά βίας. Σε μια συγκέντρωση 1.500 μελών του Κομμουνιστικού κόμματος, όπου τηρούνταν οι αποστάσεις, αστυνομικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα και πολλοί δημοσιογράφοι ανέφεραν παρενόχληση από την αστυνομία. Μία γυναίκα έλαβε πρόστιμο, το οποίο αργότερα αποσύρθηκε, 300 ευρώ, επειδή πήγε να καταθέσει λουλούδι στο Πολυτεχνείο.

Ενώ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνέκρινε την αστυνομία με την εθνική υπηρεσία υγείας, οι εικόνες έδειξαν αστυνομικούς να περιπολούν χωρίς να φορούν σωστά τις μάσκες τους ή να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, ενώ οι συλληφθέντες κρατούνται σε συνθήκες όπου δεν τηρούνταν αποστάσεις.

Η Νάντια Τζώρτζη, μια 23χρονη φοιτήτρια Ιατρικής στα Ιωάννινα, δήλωσε ότι αυτή και άλλοι ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς, χωρίς να έχουν προκαλέσει προηγουμένως, καθώς έφευγαν από το Πολυτεχνείο για να συμμετάσχουν σε πορεία 60 ατόμων, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις. Η αστυνομία αναφέρει ότι οι διαδηλωτές τους επιτέθηκαν πρώτοι.

Έξι από τους διαδηλωτές νοσηλεύτηκαν, ενώ 23 συνελήφθησαν και τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για καταστροφή ξένης περιουσίας, διαταραχή της ειρήνης, κατοχή όπλων (τα πανό που κρατούσαν) και παραβίαση της απαγόρευσης διαδηλώσεων, δήλωσε η Τζώρτζη. Επιπλέον, επιβλήθηκαν πρόστιμα 900 ευρώ στον καθένα.

«Δεν έχει νόημα. Λένε ότι θέλουν να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία και για να το κάνουν αυτό σπάζουν τα κεφάλια των μαθητών», δήλωσε η Τζώρτζη. «Οι αστυνομικοί αφέθηκαν τελείως ελεύθεροι. Τα πρόσωπά τους, γεμάτα οργή, όταν χτυπούν διαδηλωτές, δείχνουν ότι δεν ακολουθούν μόνο εντολές.»

Κυβέρνηση: «Δεν υπάρχουν στοιχεία» για τη βία

 

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι αρχές έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για την εξουσία που έχει η αστυνομία.

«Αυτό που αποτελεί κόκκινη γραμμή είναι η ατιμωρησία των αξιωματικών της επιβολής του νόμου», δήλωσε ο Σακελλαρίδης της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι ελληνικές αρχές ήταν σταθερές στην απροθυμία τους να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα και να λάβουν τα απαραίτητα νομοθετικά και πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλίμακας και του συστημικού χαρακτήρα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αξιωματικούς επιβολής του νόμου, προτιμώντας αντ 'αυτού να αρνηθούν τις καταγγελίες εντελώς ή να τις απορρίψουν ως μεμονωμένα περιστατικά»., ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Politico.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις δυνάμεις ασφαλείας. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχει κλιμάκωση της αστυνομικής βίας», δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης στη Βουλή τον Δεκέμβριο ως απάντηση στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συνεχάρη τον περασμένο μήνα την αστυνομία για τον χειρισμό των πρόσφατων συγκεντρώσεων και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκαν 262 καταγγελίες κατά της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, η λίστα των περιστατικών συνεχίζει να αυξάνεται. Επίσης στις 17 Νοεμβρίου, η αστυνομία συνέλαβε τον 24χρονο Ορέστη Κατή στην Αθήνα. Η οικογένειά του λέει ότι κυνηγήθηκε από αστυνομικούς όταν έφυγε από μία διαδήλωση, με έναν αστυνομικό να τον αναγκάζει τελικά να μπει στο σπίτι του όπου ξυλοκόπησε τον ίδιο και τη μητέρα του που προσπάθησε να παρέμβει.

Η οικογένεια πήγε στο αστυνομικό τμήμα, όπου ακολούθησε μια άλλη σύγκρουση και ξυλοκοπήθηκαν ξανά, όπως δήλωσε.

Ο πατέρας του Κατή, Δημήτρης, υπέστη ήπια καρδιακή προσβολή και έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για τέσσερις μέρες.

«Είπαν στους γιατρούς στα Επείγοντα ότι είμαι υπό σύλληψη και έλεγξαν τις ταυτότητές τους πριν τους αφήσουν να με εξετάσουν. Έφυγαν, μόνο όταν το σωματείο του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση», είπε ο Δημήτρης Κατής.

Η αστυνομία αναφέρει ότι ο Ορέστης Κατής συνελήφθη έξω από το σπίτι του αφού επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και ότι η οικογένειά του συνελήφθη όταν «παρενόχλησαν, πρόσβαλαν και προσπάθησαν να τραυματίσουν τους αστυνομικούς χρησιμοποιώντας σωματική βία και πετώντας μεταλλικά αντικείμενα».

Όλοι εκτός από τον πατέρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, βία εναντίον αξιωματικών, προσβολές, διαταραχή της ειρήνης και παραβίαση του νόμου περί όπλων.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου, εννέα γυναίκες συνελήφθησαν για συμμετοχή σε διαδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις, ξεδίπλωσαν για λίγο ένα πανό έξω από τη Βουλή πριν από τη σύλληψή τους. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ζήτησε αργότερα συγγνώμη για το περιστατικό αυτό, αν και οι κατηγορίες εναντίον τους δεν έχουν ακόμη απορριφθεί.

«Ανάλογα και στις 6 Δεκεμβρίου, στην επέτειο του θανάτου του 15χρονου αγοριού που πυροβολήθηκε από την αστυνομία το 2008», τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Και τότε επιβλήθηκε μια άλλη απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

«Η αστυνομία εμπόδισε ακόμη και απλούς πολίτες να αφήσουν λουλούδια στο μνημείο του αγοριού. Εκείνοι που το έκαναν, τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση» αναφέρει το Politico.

Ένα βίντεο από εκείνη τη μέρα, δείχνει έναν αξιωματικό να καταστρέφει ένα μπουκέτο λουλούδια και να το πετά στον δρόμο. Ένα άλλο βίντεο δείχνει αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα μέσα σε ένα κτίριο και να κλωτσούν έναν διαδηλωτή στο πρόσωπο. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα και για τα δύο περιστατικά.

«Είναι πολύ σημαντικό, εκτός από το δικαίωμα στην υγεία, να προστατευθεί το δικαίωμα στην δημόσια έκφραση και ελευθερία του λόγου», δήλωσε η Δέσποινα Παρασκευά Βελουδογιάννη, υπάλληλος της Διεθνούς Αμνηστίας που ήταν μεταξύ των εννέα γυναικών που συνελήφθησαν τον Νοέμβριο.

«Η υγεία προστατεύεται από τη δημοκρατία, το ένα είναι προϋπόθεση για το άλλο».

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: «Οι εκλογές ήταν νοθευμένες» – Επίθεση σε Μπάιντεν, FEMA και Νιούσομ στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος

Διεθνή / Η πρώτη συνέντευξη Τραμπ ως πρόεδρος - Οι «τρομοκράτες» μετανάστες που θα απελαθούν και το ζήτημα του TikTok

«Είναι τόσο σημαντικό για την Κίνα να κατασκοπεύει τα μικρά παιδιά που βλέπουν τρελά βίντεο;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν είναι να κατηγορούμε το TikTok, γιατί να μη μιλήσουμε για όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα;»
LIFO NEWSROOM
Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Διεθνή / Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει στόχο να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
LIFO NEWSROOM
Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM