Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τουρισμό και τη σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός κι εκτός Ευρώπης, αναλυόταν σε 70 σελίδες συστάσεων και δύο ώρες συνέντευξης Τύπου από πέντε αρμόδιους επιτρόπους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Politico, «επισκιάζοντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες του θεωρητικού αυτού σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώριζε πως ελάχιστα μπορεί να κάνει για δύο κομβικούς παράγοντες: Την μη προβλεψιμότητα του κορωνοϊού και την ανεξαρτησία των εθνικών κυβερνήσεων».
«Θέλουμε να απολαύσουμε τις θερινές διακοπές. Θέλουμε να μπορέσουμε να δούμε τις οικογένειες και τους φίλους μας ακόμη και όσους ζουν σε διαφορετική περιοχή ή χώρα. Όμως, θέλουμε να το κάνουμε μένοντας υγιείς και ασφαλείς. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία. Δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Ούτε θα τις βρούμε όλες σήμερα (χθες) καθώς αυτή είναι μία εξελισσόμενη διαδικασία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.
Ακολουθούν κάποια από τα βασικά ερωτήματα που παραμένουν (εν πολλοίς) αναπάντητα.
Είναι ασφαλές το ταξίδι;
Η Κομισιόν ανακοίνωσε μια λίστα μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών - που περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, μέγιστο αριθμό ατόμων σε αυτοκίνητο, τη χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων.
Ο κίνδυνος των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω με την απελευθέρωση των ταξιδιών μεταξύ περιοχών που έχουν ελέγξει την πανδημία. Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, «τα διασυνοριακά ταξίδια δεν είναι δίχως κινδύνους. Πρέπει να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς γι'αυτό».
Πότε θα ξεκινήσουν τα ταξίδια;
«Το συντομότερο δυνατό» απαντά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ, καλώντας τις εθνικές κυβερνήσεις να ανοίξουν τα σύνορά τους, καθώς, όπως σημειώνει, «αυτό είναι ουσιώδες για τις οικονομίες μας και τον τουρισμό».
Η Κομισιόν προειδοποίησε πως η καθυστέρηση πέραν του απαιτούμενου για υγειονομικούς λόγους χρόνου, θα συνεπάγεται «βαρύ κόστος» για τους Ευρωπαίους πολίτες και την ενιαία αγορά.
Ωστόσο, παρότι οι συστάσεις της Κομισιόν εξηγούν το πώς θα επανεκκινηθεί η ελεύθερη μετακίνηση, δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα τού πότε θα γίνει αυτό.
Με τον κορωνοϊό να παραμένει προσώρας, οι οδηγίες της Επιτροπής παραμένουν ήξεις αφήξεις, καθώς είναι ανέφικτο να καταρτιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι'αυτό, όπως εξηγεί η Ίλβα Γιόχανσον, επίτροπος Εσωτερικών υποθέεσων. Η ίδια προσθέτει πως η κατάσταση χρειάζεται διαρκή παρακολουθηση: «Πρέπει να εκτιμούμε την κατάσταση διαρκώς για να διαπιστώνουμε αν επιδεινώνεται. Δεν ελπίζω σε κάτι τέτοιο, ωστόσο αν συμβεί, πρέπει να κάνουμε τροποποιήσεις» δήλωσε.
Πού θα μπορούμε να ταξιδεύουμε;
Σ'αυτήν την περίπτωση, η Κομισιόν συνιστά προσέγγιση δύο φάσεων: Προτού επιτραπούν οι μετακινήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να προηγηθεί η άρση ή η χαλάρωση των περιορισμών μετακίνησης εντός των εκάστοτε εθνικών συνόρων. Κι όταν αυτό συμβεί, δεν θα τίθεται ζήτημα διάκρισης στη βάση εθνικότητας και διαβατηρίου.
Οι χώρες δεν χρειάζεται να άρουν όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς διαμιάς. Ωστόσο, όταν το κάνουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να υποδεχτούν ταξιδιώτες και από άλλες χώρες - που επίσης έχουν άρει τους δικούς τους περιορισμούς, ώστε να δημιουργηθούν «ταξιδιωτικές φούσκες», κοινώς περιοχές σχετικά προστατευμένες από την πανδημία.
Ο στόχος είναι οι ταξιδιώτες να ενημερώνονται από online βάση για το ποιες χώρες μπορούν να επισκεφτούν. Ωστόσο, η βάση αυτή δεδομένων δεν είναι ακομα διαθέσιμη. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συλλέγει στοιχεία από περιοχές και χώρες, γνωστοποίησε η Κυριακίδη, με απώτερο στόχο τη δημιουργία χάρτη εξάπλωσης της Covid-19.
Τι ισχύει για ταξίδια εκτός Ε.Ε;
Η Κομισιόν έχει ζητήσει από τις χώρες να περιορίσουν τις «μη απαραίτητες μετακινήσεις» εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τουλάχιστον έως τις 15 Ιουνίου, διαμηνύοντας πως αρχικός στόχος είναι το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ένωσης προτού εξεταστούν τα περαιτέρω βήματα για ταξίδια εκτός αυτής.
Με πληροφορίες από Politico
σχόλια