Politico: «Όχι» Φον ντερ Λάιεν στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο -Το παρασκήνιο

Αγωγοί φυσικού αερίου Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

«Μπλόκο» στην πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο βάζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφασίζοντας να μην προτείνει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές.

Σύμφωνα με το Playbook του Politico, η πρόεδρος της Κομισιόν αψηφά τις εκκλήσεις 15 χωρών της ΕΕ –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

«Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, μετέφερε τα νέα σε συνάντηση των πρεσβευτών την Τετάρτη. Αντί για το ανώτατο όριο, είπε, στους εξοργισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα 'non-paper' με προτάσεις για κοινές αγορές», σημειώνει το Playbook.

«Μετά την ανακοίνωση της Juul-Jørgensen, ένας διπλωμάτης πήρε τον λόγο υπό επιδοκιμασίες, και δήλωσε ότι η  πρόταση της Επιτροπής ήταν στην πραγματικότητα ένα non-non-paper». «Είναι ένα non-paper για την Επιτροπή, αλλά είναι ένα non-non-paper για τα κράτη μέλη, επειδή δεν υπάρχει ακόμη, και είναι ένα non-non-paper επειδή στην πραγματικότητα δεν εισαγάγει νέες λύσεις», προσθέτει, περιγράφοντας το παρασκήνιο.

Η προειδοποίηση του Βερολίνου στην Φον ντερ Λάιεν

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τρεις διπλωμάτες, το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει, ειδικά την Φον ντερ Λάιεν, να μην προτείνει τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς φοβάται ότι όταν μια πρόταση είναι στο τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να αποτραπεί στο συμβούλιο».

Από την πλευρά της η Γερμανία υποστηρίζει εάν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση - έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.

Όπως και να έχει, το πρόβλημα παραμένει. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν τις αγορές αερίου μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των χωρών που έχουν την πολυτέλεια να πλειοδοτούν άλλους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM