Οι νέοι Γερμανοί θα λάβουν ένα κουπόνι για να το ξοδέψουν σε πολιτιστικές προσφορές της επιλογής τους, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που εγκαινίασε η κυβέρνηση.
Το voucher των 200 ευρώ, γνωστό ως Kulturpass, θα δίνεται σε όλους τους 18χρονους πολίτες και ο στόχος του προγράμματος είναι διττός: να ενθαρρύνει, αφενός, τη νέα γενιά ενηλίκων να βιώσει τον πολιτισμό και να εγκαταλείψει τις πανδημικές συνήθειες του "μένω σπίτι", και, αφετέρου, να δώσει οικονομική ώθηση στην καλλιτεχνική σκηνή, η οποία δεν έχει ανακάμψει ακόμα από τα συνεχή lockdown.
Η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Κλόντια Ροθ, περιέγραψε το «πολιτιστικό διαβατήριο» ως «αντίστοιχο ενός δώρου γενεθλίων» για περίπου 750.000 νέους που κλείνουν τα 18 το 2023. Ίδιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, σημείωσε πως το πάσο θα έχει διετή ισχύ και θα αφορά σε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες ακόμα και αγορά μουσικής ή βιβλίων. Θα ανοίξει σχετική εφαρμογή και θα δίνονται στον χρήστη όλες οι επιλογές.
Το εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος είναι 100 εκατομμύρια ευρώ, που έρχεται να ενταχθεί στον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό των €2,3 δισ. για τον πολιτισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε live εκδηλώσεις, όπως θέατρα και συναυλίες, κάτι που αναμένεται να αυξήσει το κοινό τους.
Πλατφόρμες όπως το Amazon και το Spotify έχουν εξαιρεθεί από το πλάνο, καθώς δίδεται έμφαση σε μικρότερους, συχνά ντόπιους, οργανισμούς, όπως ανεξάρτητα σινεμά, βιβλιοπωλεία κ.α. Θα υπάρξει και περιορισμός στο ποσό κάθε συναλλαγής για να μην αγοράσει, παραδείγματος χάριν, κάποιος ένα εισιτήριο συναυλίας για 200 ευρώ.
Ροθ και Λίντνερ επεσήμανε πως αν το πρόγραμμα στεφθεί από επιτυχία, θα επεκταθεί και θα συμπεριλάβει κι άλλες ηλικιακές ομάδες, από τα 15 και άνω.
Στην Ισπανία, οι 18άδηρες παίρνουν ένα πολιτιστικό voucher 400 ευρώ την ημέρα που θα ενηλικιωθούν και σύμφωνα με τα στοιχεία, το 57,6% όσων έχουν ήδη κλείσει το 18 έτος φέτος, έχει ήδη κάνει αίτηση.
Στη Γαλλία, το πολιτιστικό πάσο ήταν υπόσχεση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από την καμπάνια του 2017, αλλά τέθηκε σε εφαρμογή από το 2021. Εκεί η επιταγή είναι τα 300 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σινεμά, μουσεία, θέατρα και συναυλίες, αλλά και βιβλιοπωλεία, υλικά ζωγραφικής, καλλιτεχνικά μαθήματα, μαθήματα μουσικής και συνδρομές σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως το μουσικό Deezer.
Το μεγαλύτερο ποσό δίνεται στην Ιταλία, όπου από το 2016, επί πρωθυπουργίας Ματέο Ρέντσι, αποφασίστηκε το voucher 500 ευρώ στους 18άρηδες. Παρά τις προσπάθειες από τις έκτοτε κυβερνήσεις να ακυρωθεί, το πρόγραμμα παραμένει «ζωντανό». Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, το 83% χρησιμοποιεί τα χρήματα για βιβλία και ύστερα για μουσική και συναυλίες.
Με πληροφορίες από Guardian