Πομπέο για «μπλοκ» ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ: Συνεργαζόμαστε με την ΕΕ για την ασφαλή επανεκκίνηση

Πομπέο για «μπλοκ» ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ: Συνεργαζόμαστε με την ΕΕ για την ασφαλή επανεκκίνηση Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με χώρες στην Ευρώπη και αλλού για το τρόπο ασφαλής επανέναρξης των ταξιδιών μετά από την αναστολή αυτών λόγω της πανδημίας.

Χθες το πρακτορείο Reuters και η New York Times έφεραν στη δημοσιότητα προσχέδια καταλόγων της ΕΕ για ταξιδιώτες που μπορούν να γίνουν δεκτοί στο μπλοκ με βάση τα οποία θα απαγορευτεί η είσοδος Αμερικανών λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

«Εργαζόμαστε για να βρούμε τον σωστό τρόπο να το κάνουμε αυτό, την κατάλληλη στιγμή να το κάνουμε, τις σωστές τακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου.

«Σίγουρα δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Είμαι πολύ σίγουρος πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα το βρούμε, όχι μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων περιοχών του κόσμου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να ανοίξει ξανά τα σύνορα για ξένους με αφετηρία τον Ιούλιο, αλλά θα επανεξετάζει ανά δεκαπενθήμερο την κατάσταση των χωρών σχετικά με την Covid-19, σύμφωνα με διπλωμάτες και ένα έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, το οποίο καθορίζει κριτήρια που ενδέχεται να κρατήσουν εκτός της ΕΕ Αμερικάνους και Ρώσους.

Σχέδια συστάσεων από την τρέχουσα προεδρία της ΕΕ, την Κροατία, προτείνουν να επιτρέπεται η είσοδος σε υπηκόους κρατών εκτός Ένωσης με σταθερό ή μειωμένο αριθμό λοιμώξεων, καθώς και σε αυτούς με «συγκρίσιμη ή καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση» από την Ευρώπη. Αυτά τα επιδημιολογικά κριτήρια ορίζονται από 16 έως 20 νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα που αναφέρθηκαν σε διάστημα 14 ημερών.

Τα κράτη θα αξιολογούνται επίσης για τις επιδόσεις τους στα τεστ, την ιχνηλάτηση επαφών και τις θεραπείες, την αξιοπιστία των δεδομένων και τις αμοιβαίες ρυθμίσεις ταξιδιών για τους Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με το έγγραφο, που θα συζητηθεί αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Με βάση δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η μεθοδολογία μπορεί να αποκλείσει ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής, τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και το Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων.

Οι ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα Ευρωπαίων ταξιδιωτών στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχει μακράν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν «αδειάζει» τον Τζάστιν Μπαλντόνι – Δεν παίρνει θέση στη διαμάχη με την Μπλέικ Λάιβλι

Διεθνή / Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν «αδειάζει» τον Τζάστιν Μπαλντόνι – Δεν παίρνει θέση στη διαμάχη με την Μπλέικ Λάιβλι

Η δήλωση ήρθε ως διόρθωση σε προηγούμενα σχόλια που είχε κάνει ο ίδιος μέσω της TMZ, όπου φάνηκε να ταυτίζεται με τον Μπαλντόνι, εξαιτίας, όπως ισχυρίστηκε, «ανάρμοστης μεταχείρισης από τους New York Times»
LIFO NEWSROOM
Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο εκτοξεύουν τον χρυσό – Ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα $3.200 η ουγγιά

Διεθνή / Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο εκτοξεύουν τον χρυσό – Ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα $3.200 η ουγγιά

Ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο επιβεβαιώνουν την τάση: όσο εντείνεται η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συγγραφέας τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά στο Λος Άντζελες - Κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας

Διεθνή / ΗΠΑ: Συγγραφέας τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά στο Λος Άντζελες - Κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας

Αστυνομική καταδίωξη κατέληξε στην αυλή της Τζίλιαν Λόρεν, με αποτέλεσμα η 51χρονη να εμφανιστεί κρατώντας όπλο, θεωρώντας ότι είχε πέσει θύμα διάρρηξης
LIFO NEWSROOM
Μισέλ Ομπάμα: Έκανα κάτι για τον εαυτό μου και κατέληξαν στο ότι χωρίζω με τον σύζυγό μου

Διεθνή / Μισέλ Ομπάμα: Έκανα κάτι για τον εαυτό μου και κατέληξαν στο ότι χωρίζω με τον σύζυγό μου

«Η ζωή μου είναι όπως ακριβώς τη θέλω. Κάνω ό,τι θέλω εγώ. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που όλες οι επιλογές μου είναι για μένα», σχολίασε η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ​
LIFO NEWSROOM