Πώς η Τουρκία κατακτά τα Βαλκάνια

Πώς η Τουρκία κατακτά τα Βαλκάνια Facebook Twitter
0

Στην πολυδιάστατη και πολυπεριφερειακή πολιτικής της Άγκυρας αναφέρεται άρθρο των Setimes, σημειώνοντας ότι μετά την αποτυχία ένταξης της στην Ε.Ε. η Τουρκία δεν κοίταξε μόνο προς τα ανατολικά αλλά και προς το «εγγύς εξωτερικό» της, στα Βαλκάνια.

Στην προσπάθεια της να ηγηθεί στην περιοχή, βοηθός είναι ουσιαστικά τα προβλήματα με την κρίση του ευρώ που υποβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδας, παρέχοντας μεγάλα περιθώρια στην Τουρκία, η οικονομία της οποίας είναι αυτή τη στιγμή 12η στον κόσμο.

"Μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το στρατηγικό συμφέρον της Τουρκίας είναι να επιστρέψει στα Βαλκάνια, επίσης πρώην οθωμανική επικράτεια. Αυτή τη φορά, η επίδραση είναι οικονομική και πολιτιστική, αλλά σύντομα θα γίνει γεωπολιτική," δηλώνει ο στρατιωτικο-πολιτικός αναλυτής Πέταρ Shkrbina στους SETimes. "Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και όχι το αντίστροφο. Τα κύρια δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου θα περάσουν από την Τουρκία."

Οι βαλκανικές χώρες, κυρίως τα Σκόπια και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά όλο και περισσότερο και η Σερβία, έχουν σημειώσει σημαντική πολιτική συνεργασία με την Άγκυρα. Κατά τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικοί δεσμοί έχουν ενισχυθεί, καθώς οι Τούρκοι  επενδυτές ψάχνουν ευκαιρία για να εξασφαλίσουν μια θέση στην αγορά των Βαλκανίων.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο πανευρωπαϊκός διάδρομος Αρ. 10, ο οποίος θα συνδέσει τις χώρες των Βαλκανίων με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα κερδίσει την προσοχή των επενδυτών της Τουρκίας.


Αν και η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αναπτύξει δεσμούς με τις μουσουλμανικές κοινότητες στα Βαλκάνια, λέει ότι στοχεύει να συμμετάσχουν στη συνεργασία όλες οι εθνικότητες και θρησκείες, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η σταθερότητα στη γειτονιά της.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στην επιρροή που προσπαθεί να ασκήσει η κυβέρνηση Ερντογάν για να ελέγξει ουσιαστικά τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς του Κοσόβου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κίνηση που προκαλεί την αντίδραση της Τουρκίας.  

Όμως,  όπως σημειώνεται, παρά την τυχόν παρατεταμένη σερβική εθνικιστική καχυποψία, η Τουρκία έχει διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο μεσολαβητή, φέρνοντας σε επαφή τους προέδρους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας για την ενθάρρυνση μιας πολιτικής διαλόγου και περιφερειακής ασφάλειας.

Η Τουρκία έχει εκφράσει επίσης την επιθυμία της για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και της  Βοσνίας αλλά και της Σερβίας. Έτσι Άγκυρα και Βελιγράδι κάνουν προσπάθειες για να αμβλυνθούν οι πολιτικές διαφορές μέσω μιας μεγαλύτερης οικονομικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης.

Η τουρκική οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται σε όλη την περιοχή. Η τουρκική TAV έχει ήδη επενδύσει 200 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Οχρίδας που θα είναι υπό τον έλεγχο της TAV για τα επόμενα 20 χρόνια. Στελέχη της TAV βλέπουν τα Σκόπια ως κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έχουν ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσουν ένα νέο αεροδρόμιο στα ανατολικά του κράτους.  Επιπλέον, εταιρεία της Τουρκίας ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για μια στρατηγική επένδυση δημιουργίας δύο εργοστασίων για την παραγωγή γυαλιού.

Οι σχέσεις όμως είναι βαθύτερες αφού ο Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, πέρασε τα νεανικά του χρόνια στη Μακεδονία (σ.σ. εδώ ο συντάκτης του άρθρου κάνει ένα, Ελληνική Μακεδονία και Σκόπια τα οποία επίσης αποκαλεί «Μακεδονία»), και εκπαιδεύτηκε σε ένα σχολείο του οθωμανικού στρατού στη Μπίτολα, προσθέτοντας μια συναισθηματική διάσταση για το πώς η Άγκυρα  και οι Τούρκοι βλέπουν  τα Σκόπια.


Στην Μπίτολα διεξάγεται μάλιστα κάθε χρόνο και μια κοινή γιορτή για τον Κεμάλ. Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην αύξηση του τουρισμού και στις δύο κατευθύνσεις.

Ένα σημαντικό στοιχείο της «ήπιας δύναμης» της Τουρκίας είναι ο αυξανόμενος αριθμός από σαπουνόπερες και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν κατακτήσει το κοινό σε όλα τα Βαλκάνια. Σε σχεδόν κάθε βαλκανικό κράτος, η Τουρκία σπάει τα ρεκόρ αλλά και  τη μακροχρόνια προκατάληψη εναντίον του Ισλάμ.

"Είναι πολύ επαγγελματικά, και δεν προωθούν την πολυτέλεια και την αίγλη, ούτε το παραδοσιακό ισλαμικό τελετουργικό κατά τη διάρκεια των γάμων και των κηδειών. Τα σίριαλ είναι η φθηνότερη, αλλά η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη διάδοση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή," λέει ο Shkrbina.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάλτα: Ελεύθερος με εγγύηση ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας για τη δολοφονία της Δάφνης Γκαλίζια

Διεθνή / Μάλτα: Ελεύθερος με εγγύηση ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας για τη δολοφονία της Δάφνης Γκαλίζια

Η οικογένεια της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία καταδικάζει τις καθυστερήσεις στη δίκη του Γόργκεν Φένεχ μετά τη σύλληψή του το 2019 για τη δολοφονία του 2017
LIFO NEWSROOM
Η συγκινητική ιστορία της «Νταίζη» του λαμπραντόρ: Την έκλεψαν και επέστρεψε επτά χρόνια μετά

Διεθνή / Η συγκινητική ιστορία της «Νταίζη» του λαμπραντόρ: Την έκλεψαν και επέστρεψε επτά χρόνια μετά

Η Νταίζη είναι πλέον 13 ετών και πάσχει από προβλήματα υγείας, όμως όσος χρόνος της απομένει θα είναι γεμάτος αγάπη, λέει το ζευγάρι των ηλικιωμένων που την ξαναβρήκε
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων Ισραηλινών ομήρων

Διεθνή / Νετανιάχου: Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων, Ισραηλινών ομήρων

Περιστοιχισμένοι από μαχητές της Χαμάς, οι όμηροι Ορ Λεβί, Ελί Σαραμπί και Οχάντ Μπεν Αμί, που φαινόντουσαν αδυνατισμένοι και αδύναμοι, αναγκάστηκαν να μιλήσουν στα εβραϊκά μπροστά στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί
LIFO NEWSROOM