Προβληματική είναι η θέση της Ελλάδας συγκριτικά με τις υπόλοιπες 14 χώρες της Ευρώπης που συμπεριλήφθηκαν σε έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών σχετικά με το επίπεδο ζωής των πολιτών της.
Το ινστιτούτο παρατήρησε ότι την περίοδο 2007-2019, λίγο πριν ξεκινήσει η υπερδεκαετής οικονομική κρίση που επισημοποίησε την κρατική χρεοκοπία και υπογραφούν τα μνημόνια, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε κατά 20% την περίοδο.
Ανάμεσα στις 14 χώρες που συμπεριλαμβάνει η έρευνα, τη μεγαλύτερη βελτίωση του επίπεδου ζωής σημειώνει η Σουηδία, ενώ ακολουθούν η Αυστρία και η Πορτογαλία. Εκτός από την Ελλάδα, παρατηρείται μείωση του βιοτικού επιπέδου και στην Ισπανία, της τάξης του 8%.
Τα νοικοκυριά τόσο με τα υψηλότερα όσο και με τα χαμηλότερα εισοδήματα τα έχουν χειρότερα τα έτη 2009-10 από ό,τι εκείνα που βρίσκονται στη μέση, λόγω της ασθενέστερης αύξησης των αποδοχών στην κορυφή, των περισσότερων ανθρώπων που παρασύρονται σε φορολογικές κλίμακες υψηλότερων συντελεστών και των περικοπών στα επιδόματα.
Η αύξηση του εισοδήματος «ήταν αργή ουσιαστικά για όλους- πλούσιους και φτωχούς, ηλικιωμένους και νέους», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του IFS. «Ακόμη και ενώ η εισοδηματική ανισότητα ήταν σταθερή, η πρόοδος στη μείωση του ορίου της φτώχεια ήταν οδυνηρά αργή».