ΠΟΥ: Με την Όμικρον είναι πιθανό η Ευρώπη να κινείται προς το τέλος της πανδημίας

ΠΟΥ: Με την Όμικρον είναι πιθανό η Ευρώπη να κινείται προς το τέλος της πανδημίας Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει βάλει την πανδημία σε μία νέα φάση και θα μπορούσε να φέρει το τέλος της στην Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη «γηραιά» ήπειρο. 

«Είναι πιθανό η περιοχή να κινείται προς κάποιου είδους τελικό στάδιο της πανδημίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χανς Κλούγκε και συμπλήρωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να έχει μολύνει το 60% των Ευρωπαίων έως τον Μάρτιο. 

Μόλις υποχωρήσει η έξαρση της Όμικρον, που σαρώνει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη «θα υπάρξει για αρκετές εβδομάδες και μήνες μια συνολική ανοσία, είτε χάρη στο εμβόλιο είτε λόγω του ότι οι άνθρωποι θα έχουν αποκτήσει ανοσία λόγω μόλυνσης, αλλά και λόγω της φθίνουσας εποχικότητας», συμπλήρωσε. 

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας, πριν από ίσως την επιστροφή της Covid-19  προς τα τέλη του έτους, αλλά όχι απαραίτητα με την επιστροφή της πανδημίας», δήλωσε ακόμη ο Κλούγκε. 

Ανάλογη αισιοδοξία εξέφρασε ο Άντονι Φάουτσι. Με τα κρούσματα κορωνοϊού να μειώνονται «αρκετά απότομα» σε τμήματα των ΗΠΑ, «τα πράγματα φαίνονται καλά», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου. 

Επίσης, το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αφρική ανέφερε την τελευταία εβδομάδα ότι τα κρούσματα έπεσαν στην περιοχή όπως και ότι οι θάνατοι μειώθηκαν για πρώτη φορά από τη στιγμή που κορυφώθηκε το τέταρτο κύμα. 

Πάντως, ο Κλούγκε προειδοποίησε ότι ακόμη είναι υπερβολικά νωρίς για να θεωρηθεί ενδημική η Covid-19. 

«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση, αλλά ενδημική σημαίνει ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί τι πρόκειται να συμβεί. Αυτός ο ιός μας έχει εκπλήξει πάνω από μία φορά, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», υπογράμμισε ο Κλούγκε. Με την Όμικρον να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, θα μπορούσαν να εμφανιστούν άλλες μεταλλάξεις, προειδοποίησε. 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σήμερα ότι θα είναι δυνατή η προσαρμογή των υπαρχόντων εμβολίων σε όποια νέα μετάλλαξη μπορεί να εμφανιστεί. «Θα μπορούμε να αντισταθούμε καλύτερα, συμπεριλαμβανομένων των νέων μεταλλάξεων», δήλωσε στο LCI. 

«Θα είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα εμβόλια- ιδιαίτερα τα mRNA- αν είναι απαραίτητο για πιο μολυσματικές παραλλαγές του ιού», τόνισε.  

Στην Ευρώπη- που για τον ΠΟΥ περιλαμβάνει 50 περιοχές, ανάμεσά τους κάποιες στην κεντρική Ασία- η Όμικρον αποτελούσε το 15% των νέων κρουσμάτων έως τις 18 Ιανουαρίου, σε σύγκριση με το 6,3% που ήταν μία εβδομάδα νωρίτερα. 

Η Όμικρον είναι πλέον η επικρατούσα μετάλλαξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ανακοίνωσε το ECDC την τελευταία εβδομάδα. 

Εξαιτίας της πολύ γρήγορης εξάπλωσης αυτού του στελέχους στην Ευρώπη, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην «ελαχιστοποίηση των αναταράξεων στα νοσοκομεία, τα σχολεία και την οικονομία», τόνισε ο Κλούγκε, όπως και να γίνει τεράστια προσπάθεια για την προστασία των ευάλωτων, αντί για μέτρα περιορισμού της μετάδοσης. 

Προτεραιότητα, υπογράμμισε, είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται από 25% έως 95% από χώρα σε χώρα, κάτι που οδηγεί σε διάφορα ποσοστά πίεσης στα νοσοκομεία. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ