Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση δεν παίρνει αρκετά σοβαρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για τις «κόκκινες γραμμές», ενώ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να λάβει να λάβει σοβαρές εγγυήσεις για την ασφάλεια.
Σε ομιλία του για την εξωτερική πολιτική, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «μη ικανοποιητικές» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά συμπλήρωσε ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο με την Ουάσινγκτον.
Τον Σεπτέμβριο, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ θα παραβιάσει μια ρωσική «κόκκινη γραμμή» αν επεκτείνει τις αμυντικές υποδομές του στην Ουκρανία. Έκτοτε, η Μόσχα έχει κατηγορήσει τη Συμμαχία και το Κίεβο για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά.
Ο Πούτιν στην ομιλία του διαμαρτυρήθηκε ότι δυτικά βομβαρδιστικά που φέρουν «πολύ σοβαρά όπλα» πετούν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.
«Εκφράζουμε συνεχώς τις ανησυχίες μας για αυτό, μιλάμε για “κόκκινες γραμμές”, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι οι εταίροι μας- για να το πω ήπια- έχουν μία πολύ επιφανειακή στάση απέναντι σε όλες τις προειδοποιήσεις μας και τις αναφορές για “κόκκινες γραμμές”», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι έχει καταστρέψει όλους τους μηχανισμούς για διάλογο.
Απευθυνόμενος σε Ρώσους αξιωματούχος για την εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ότι η Μόσχα πρέπει να επιδιώξει μακροπρόθεσμες εγγυήσεις για την ασφάλειά της από τη Δύση, αν και ανέφερε ότι αυτό θα είναι δύσκολο. Δεν διευκρίνισε τι μορφή θα πρέπει να έχουν αυτές οι διαβεβαιώσεις.
Στην ίδια ομιλία, ο Πούτιν σχολίασε ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τη μεταναστευτική κρίση στη Λευκορωσία εναντίον του Μινσκ.
«Οι δυτικοί εταίροι είναι αυτοί που οξύνουν την κατάσταση (στη νοτιοανατολική Ουκρανία) με το να προμηθεύουν το Κίεβο με σύγχρονα όπλα, να πραγματοποιούν προκλητικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα… αλλά και σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορά μας», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας- ΕΕ, δήλωσε ότι συρρικνώνονται οι δυνατότητες συνεργασίας της Μόσχας με τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των κυρώσεων που επιβάλλει η Ένωση.
«Μιλώντας για τα ευρωπαϊκές χώρες, αναγκαζόμαστε δυστυχώς να διαπιστώσουμε ότι οι δυνατότητες συνεργασίας συρρικνώνονται, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ο κύριος εμπορικός και οικονομικός μας εταίρος», δήλωσε.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ TASS