Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ξεκίνησε «κίνημα πολιτικής ανυπακοής» - Οι G7 «ανησυχούν βαθιά»

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ξεκίνησε «κίνημα πολιτικής ανυπακοής» - Οι G7 «ανησυχούν βαθιά» Facebook Twitter
EPA
0

Το προσωπικό σε 70 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε 30 πόλεις της Μιανμάρ ξεκίνησε σήμερα απεργία για να διαμαρτυρηθεί για το πραξικόπημα της Δευτέρας που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ανακοίνωσε το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής της Μιανμάρ.

Σε ανακοίνωσή της η νεοσυσταθείσα οργάνωση αναφέρει ότι ο στρατός έβαλε τα συμφέροντά του πάνω από αυτά ενός ευάλωτου πληθυσμού που είναι αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι στη Μιανμάρ, ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς στη νοτιοανατολική Ασία.

«Αρνούμαστε να υπακούσουμε σε οποιαδήποτε διαταγή του παράνομου στρατιωτικού καθεστώτος που απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για τους φτωχούς ασθενείς μας», τονίζεται στην ανακοίνωση. Τέσσερις γιατροί επιβεβαίωσαν την κήρυξη απεργίας, όμως θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

«Θέλω οι στρατιώτες να πάνε πίσω στους στρατώνες τους και γι' αυτό εμείς οι γιατροί δεν πάμε στα νοσοκομεία", δήλωσε ένας 29χρονος γιατρός από τη Γιανγκόν. "Δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα κρατήσει η απεργία. Εξαρτάται από την κατάσταση», πρόσθεσε.

Το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής πρωτοεμφανίστηκε στο Facebook τη Δευτέρα και μέχρι σήμερα το πρωί είχε σχεδόν 150.000 ακόλοθους. «Ντροπή στον στρατό», «οι στρατιωτικοί είναι κλέφτες», έχουν γράψει διάφοροι χρήστες στη σελίδα αυτή. Γιατροί και νοσηλευτές σε κοινή τους ανακοίνωση στη σελίδα τόνισαν «θα υπακούμε μόνο στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή μας».

Εξάλλου χθες το βράδυ σε συνοικία της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ, οι κάτοικοι χτυπούσαν κατσαρολικά και κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους για να διαμαρτυρηθούν κατά της χούντας, με κάποιους να φωνάζουν «Ζήτω η μητέρα Σου!».

Ωστόσο ο φόβος των αντιποίνων είναι ζωντανός στη χώρα η οποία έχει ζήσει σχεδόν επί 50 χρόνια υπό στρατιωτικά καθεστώτα, μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948. «Ο λαός γνωρίζει πολύ καλά σε ποιον βαθμό ο στρατός μπορεί να είναι βίαιος και ανησυχεί λίγος για τη διεθνή του φήμη, αυτό ενδέχεται να περιορίσει την επιθυμία για κινητοποίηση», εκτίμησε ο Φράνσις Ουέιντ, συγγραφέας βιβλίων για τη Μιανμάρ.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ξεκίνησε «κίνημα πολιτικής ανυπακοής» - Οι G7 «ανησυχούν βαθιά» Facebook Twitter
EPA

Σήμερα η εφημερίδα Global New Light of Myanmar, η οποία ελέγχεται από το κράτος, δημοσίευσε σήμερα μια προειδοποίηση το υπουργείου Πληροφοριών: «Κάποιες οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης διαδίδουν φήμες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», προειδοποιώντας κατά τέτοιου είδους ενεργειών και ζητώντας από τους πολίτες να «συνεργαστούν».

Εδραιώνοντας την εξουσία της η χούντα ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οκτώ στρατηγοί και πρόεδρος του οποίου είναι ο επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ, ο στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλενγκ.

Καταδίκη από τη G7

Oι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών G7 ανακοίνωσαν ότι «ανησυχούν βαθιά» για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ αλλά και την τύχη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ενώ ζήτησαν από τον στρατό να αποκαταστήσει τη δημοκρατία.

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 -του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ- καταδικάζουμε το πραξικόπημα στη Μιανμάρ», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους. «Ανησυχούμε βαθιά για την κράτηση πολιτικών ηγετών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, περιλαμβανομένης της Συμβούλου του Κράτους Αούνγκ Σαν Σου Τσι και του προέδρου Ουίν Μιντ, και για τη στοχοθέτηση των μέσων ενημέρωσης», συνέχιζε η ανακοίνωση.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καλούν «τους στρατιωτικούς να τερματίσουν αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «να αποκαταστήσουν την εξουσία της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», «να αφήσουν ελεύθερους όλους όσοι έχουν συλληφθεί αδίκως» και «να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί Αίγυπτος και Ιορδανία λένε «όχι» στην πρόταση Τραμπ για μεταφορά Παλαιστινίων

Διεθνή / Γιατί Αίγυπτος και Ιορδανία λένε «όχι» στην πρόταση Τραμπ για μεταφορά Παλαιστινίων

Στο Ισραήλ, οι υπερεθνικιστές ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζουν εδώ και καιρό αυτό που περιγράφουν ως «εθελοντική μετανάστευση μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων»
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Άννα: Αποκάλυψε για πρώτη φορά πως δεν θυμάται τίποτα από το ατύχημα με άλογο πριν έξι μήνες

Διεθνή / Πριγκίπισσα Άννα: Αποκάλυψε για πρώτη φορά πως δεν θυμάται τίποτα από το ατύχημα με άλογο πριν έξι μήνες

Τον περασμένο Ιούνιο η 74χρονη αδελφή του βασιλιά Καρόλου είχε νοσηλευτεί επί πέντε μέρες με διάσειση και μικροτραυματισμούς μετά από ατύχημα με άλογο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ουκρανοί αποκαλύπτουν: Οι Βορειοκορεάτες «ανατινάσσονται με χειροβομβίδες για να μη συλληφθούν»

Διεθνή / Ουκρανοί αποκαλύπτουν: Οι Βορειοκορεάτες «ανατινάζονται με χειροβομβίδες για να μη συλληφθούν»

Συνεντεύξεις με Ουκρανούς στρατιώτες αποκαλύπτουν ότι οι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας δείχνουν μια προφανή άγνοια για drone και πυροβολικό, καθώς και μια άρνηση να συλληφθούν ζωντανοί
LIFO NEWSROOM
Βουλγαρία: Η αστυνομία εμπόδισε τη διάσωση τριών Αιγύπτιων εφήβων - Πάγωσαν από το κρύο

Διεθνή / Βουλγαρία: Η αστυνομία εμπόδισε τη διάσωση τριών Αιγύπτιων εφήβων - Πάγωσαν από το κρύο

Οι οργανώσεις, No Name Kitchen (NNK) και Collettivo Rotte Balcaniche (CRB), λένε ότι η έκθεσή τους, Frozen Lives, αποκαλύπτει μια ευρύτερη εικόνα της βαρβαρότητας κατά των μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM