Μετά την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης του θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου, πολλοί ήταν εκείνοι που πήγαν έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και άφησαν λουλούδια.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη Βρετανία μετά τον θάνατο του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, στα 99 του χρόνια. Όταν έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση, αρκετοί ήταν εκείνοι που πήγαν έξω από το Μπάκιγχαμ, αλλά και έξω από το κάστρο Ουίνδσορ.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας άφησαν ανθοδέσμες, σημαίες, ζωγραφιές μικρών παιδιών, φωτογραφίες του πρίγκιπα Φιλίππου, αλλά και σημειώματα με τα οποία είτε τον «αποχαιρετούν», είτε εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στη βασίλισσα Ελισάβετ για τον θάνατο του ανθρώπου που ήταν «η δύναμη και το στήριγμά» της, όπως έλεγε.
«Αγαπητή βασίλισσα Ελισάβετ, λυπάμαι για τον άνδρα σας, τον πρίγκιπα Φίλιππο», ανέφερε ένα από τα σημειώματα, από ένα παιδί, σε ένα φύλλο χαρτιού με ζωγραφισμένες καρδιές και λουλούδια.
Η βρετανική κυβέρνηση έκανε ήδη έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρώνονται έξω από τις βασιλικές κατοικίες για να αφήσουν λουλούδια εκεί.
«Αν και είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για πολλούς, ζητάμε από τους πολίτες να μην συγκεντρώνονται έξω από τις βασιλικές κατοικίες και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα αποφεύγοντας τις μεγάλες συναθροίσεις και να ελαχιστοποιούν τις μετακινήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Έξω από τις πύλες του Μπάκιγχαμ, όπου οι πολίτες αφήνουν λουλούδια, κάνουν περιπολίες αστυνομικοί, προκειμένου να αποτρέπονται οι συναθροίσεις και υπενθυμίζουν στον κόσμο να τηρεί τις αποστάσεις.
Παράλληλα, στην πρώτη ανακοίνωση για την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου έγινε έκκληση στους πολίτες να μην επιχειρήσουν να παραστούν στο τελευταίο «αντίο». Η επιθυμία του δούκα του Εδιμβούργου να μην τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα έγινε σεβαστή, ενώ ανακοινώθηκε πως η κηδεία του δεν θα γίνει δημόσια, με όλες τις τιμές. Τα σχέδια για την κηδεία του αναθεωρήθηκαν, λόγω της πανδημίας.