Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν πρίγκιπα από τη βασιλική οικογένεια του Λιχτενστάιν πως πυροβόλησε και σκότωσε τη μεγαλύτερη αρκούδα της Ρουμανίας, σε προστατευμένη περιοχή και κατά παράβαση της νομοθεσίας περί απαγόρευσης κυνηγιού μεγάλων σαρκοφάγων ζώων.
Σε ανακοίνωσή τους η ρουμανική ΜΚΟ Agent Green και η αυστριακή VGT καταγγέλλουν πως ο αρκούδος Άρθουρ πυροβολήθηκε θανάσιμα τον Μάρτιο σε μια προστατευμένη περιοχή των Καρπαθίων ορέων από τον πρίγκιπα Εμάνουελ.
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, ο πρίγκιπας που διαμένει στο Ρίγκερσμπουργκ της Αυστρίας, είχε λάβει ειδική άδεια από το υπουργείο περιβάλλοντος της Ρουμανίας να πυροβολήσει μια θηλυκή αρκούδα που προκαλούσε ζημιές σε κτήματα της Ojdula.
«Όμως, στην πραγματικότητα, ο πρίγκιπας δεν σκότωσε την αρκούδα που δημιουργούσε προβλήματα, αλλά ένα αρσενικό που ζούσε βαθιά στο δάσος και δεν είχε πλησιάσει ποτέ στις κατοικημένες κοινότητες. Η αρκούδα ονομαζόταν Άρθουρ και παρακολουθείτο για πολλά χρόνια από τους δασοφύλακες της Agent Green στην περιοχή. Ήταν δε, γνωστή ως άγριο είδος, όχι εξοικειωμένο στην παρουσία ανθρώπων και τις πηγές τροφής που εκείνοι πρόσφεραν» αναφέρει η ΜΚΟ.
Tο Associated Press επιβεβαίωσε την ύπαρξη των επίσημων εγγράφων που εξασφάλιζαν στον πρίγκιπα τετραήμερη κυνηγετική άδεια εντός Μαρτίου στην κομητεία Κοβάσνα. Επιπλέον, επιβεβαίωσε πως στις 13 Μαρτίου, ο «γαλαζοαίματος» γόνος σκότωσε μια καφέ αρκούδα 17 χρόνων για την οποία φέρεται να πλήρωσε 7.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ Πάουν, πρόεδρο της Agent Green, ο Άρθουρ ήταν 17 ετών, η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αρκούδα στη Ρουμανία και πιθανότατα η μεγαλύτερη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αναρωτιέμαι πώς ο πρίγκιπας μπέρδεψε μια θηλυκή αρκούδα που κατέβαινε στο χωριό με τη μεγαλύτερη αρσενική που ζούσε στα βάθη του δάσους» σημειώνει ο Πάουν, υποστηρίζοντας πως «είναι σαφές πως ο πρίγκιπας δεν ήρθε να λύσει το πρόβλημα των ντόπιων, αλλά να σκοτώσει την αρκούδα και να πάρει σπίτι του και να κρεμάσει στον τοίχο του το μεγαλύτερο τρόπαιο».
Οι καφέ αρκούδες είναι προστατευόμενο είδος βάσει διεθνούς και ρουμανικού νόμου, με τη Ρουμανία να έχει απαγορεύσει από το 2016 το «τροπαιοφόρο» κυνήγι. Παρόλα αυτά, τηρούνται κάποιες εξαιρέσεις από τις αρμόδιες αρχές για τις αρκούδες που προκαλούν προβλήματα ή απειλούν ανθρώπους.
Με πληροφορίες από Guardian