Η απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης να ανατρέψει την καταδίκη του μεγιστάνα του αμερικανικού κινηματογράφου, Χάρβεϊ Γουάινστιν, άνοιξε ένα νέο επώδυνο κεφάλαιο στην «αναμέτρηση» των ΗΠΑ με τη σεξουαλική κακοποίηση από ισχυρές προσωπικότητες, ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2017. Η υπόθεση κατά του Γουάινστιν αποτέλεσε ορόσημο για το κίνημα #MeToo.
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επανεξετάσουμε αυτή την υπόθεση και παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας απέναντι στους επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Η ανατροπή της καταδίκης του Χάρβεϊ Γουάινστιν στη Νέα Υόρκη επικρίθηκε από καταγγέλλουσες, δικηγόρους και ακτιβιστές του #MeToo ως πλήγμα για κάθε επιζώσα και επιζώντα κακοποίησης.
Η ηθοποιός του Χόλιγουντ Άσλεϊ Τζαντ -μία από τις πρώτες γυναίκες που κατήγγειλαν τον Γουάινστιν για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, σε αυτό που εξελίχθηκε στο κίνημα ΜeToo- σχολιάζοντας την απόφαση ανατροπής της καταδίκης Γουάινστιν, είπε πως πρόκειται για μια «δύσκολη μέρα για τις επιζώσες». «Αλλά ζούμε μέσα στην αλήθεια μας» δήλωσε η Τζαν σε συνέντευξή της στο BBC News.
Η Άσλεϊ Τζαντ -η οποία πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως το Ruby in Paradise, το Heat και το Norma Jean & Marilyn και είναι μέλος της ομάδας «Silence Breakers»- πρόσθεσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί προδοσία για τις επιζώσες και τους επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων. «Συχνά οι επιζώσες λένε ότι η προδοσία και η ηθική βλάβη είναι χειρότερα από τη σεξουαλική εισβολή στο σώμα μας που βιώσαμε αρχικά» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, επαίνεσε εκείνους που προχώρησαν στην υπόθεση της Νέας Υόρκης κατά του Γουάινστιν. «Ξέρουμε τι συνέβη και η αλήθεια είναι συνεπής» υπογράμμισε η Άσλεϊ Τζαντ.
Η Γκλόρια Όλρεντ, δικηγόρος που εκπροσώπησε τη Μίμι Χάλεϊ, τη βασική μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η πελάτισσά της θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταθέσει ξανά «παρόλο που η διαδικασία της κατάθεσης ήταν εξαντλητική και επανατραυματική για τη Μίμι». «Συγχαίρω τη Μίμι για το θάρρος και την προθυμία της να συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια» είπε, προσθέτοντας ότι «αν και τα θύματα έχασαν αυτή τη μάχη, δεν έχασαν τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη».
Η οργάνωση Silence Breakers νωρίτερα ότι τα μέλη της δεν θα υποκύψουν από μια απόφαση που θεωρούν «βαθιά άδικη».
Σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Άσλεϊ Τζαντ, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αναζητούν δικαιοσύνη για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής βίας.
Η Κάθριν Κένταλ, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Γουάινστιν την είχε κυνηγήσει γυμνή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί «τρομερή υπενθύμιση ότι τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης απλά δεν δικαιώνονται». «Είμαι εντελώς απογοητευμένη από το σύστημα δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Η Τόμι-Αν Ρόμπερτς, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Κολέγιο του Κολοράντο, η οποία ισχυρίζεται ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση το 1984 από τον Γουάινστιν, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ανατροπή της καταδίκης του θα ενεργοποιήσει εκ νέου το κίνημα #MeToo.
Με πληροφορίες από BBC