Πολλές χώρες δεν έχουν δει ακόμη την κορύφωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον και τα μέτρα πρέπει να χαλαρώνουν σταδιακά, προειδοποίησε στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Εφιστούμε προσοχή γιατί πολλές χώρες δεν έχουν περάσει ακόμη την κορύφωση της Όμικρον. Πολλές χώρες έχουν χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, με πολύ ευάλωτα άτομα εντός του πληθυσμού τους», υπογράμμισε η Μαρία βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό.
«Οπότε, τώρα δεν είναι η ώρα να άρουμε όλα τα μέτρα μονομιάς. Πάντα παροτρύναμε να είστε πολύ προσεκτικοί στην εφαρμογή των παρεμβάσεων καθώς και στην άρση τους με σταθερό και αργό τρόπο, σταδιακά. Επειδή αυτός ο ιός έχει ιδιαίτερη δυναμική», τόνισε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε ανησυχία για το αφήγημα που υπάρχει σε ορισμένες χώρες ότι λόγω των εμβολίων και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλότερης σοβαρότητας της Όμικρον, η πρόληψη κατά της μετάδοσης δεν είναι πλέον δυνατή και δεν είναι πλέον απαραίτητη.
«Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Περισσότερη μετάδοση σημαίνει περισσότεροι θάνατοι. Δεν ζητάμε από καμία χώρα να επιστρέψει στο λεγόμενο lockdown. Καλούμε όμως όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους πολίτες τους χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο της εργαλειοθήκης, όχι μόνο τα εμβόλια», συμπλήρωσε.
«Είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα να παραδοθεί ή να ανακηρύξει νίκη», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, προέτρεψε τις χώρες να χαράξουν τη δική τους πορεία και να μην ακολουθήσουν τυφλά άλλες, σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων. «Αν ανοίξετε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορείτε να τις κλείσετε και πολύ γρήγορα», προειδοποίησε.
«Νομίζω ότι είναι μια μεταβατική φάση για πολλές χώρες, δεν είναι η κάθε χώρα στην ίδια κατάσταση. Οι χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις για ευρύτερο άνοιγμα πρέπει επίσης να είναι σίγουρες για την ικανότητα να επαναφέρουν μέτρα, με την αποδοχή του κόσμου, εάν χρειαστεί. Οπότε, αν ανοίξουμε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορούμε πολύ καλά να τις κλείσουμε επίσης πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία και η Αυστρία προστέθηκαν στις χώρες που χαλάρωσαν τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό, έπειτα από παρόμοιες κινήσεις που είχαν κάνει Βρετανία, Ιρλανδία και Ολλανδία, ενώ άλλα κράτη στην Ευρώπη σχεδίαζαν νέους περιορισμούς, για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα που είναι σε επίπεδο ρεκόρ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters