Πρώην διπλωμάτες επικρίνουν σφοδρά το πρόσωπο που πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Βασικό επιχείρημά τους είναι πως ο Τζορτζ Τσούνης, με την έλλειψη προετοιμασίας του όταν προτάθηκε για το αντίστοιχο πόστο στη Νορβηγία το 2014, έδειξε πως δεν ήταν κατάλληλος να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Η συνήθεια των ΗΠΑ να κατονομάζει πολιτικούς δωρητές με ελάχιστη ή καμία διπλωματική εμπειρία ως πρεσβευτές επικρίνεται εδώ και δεκαετίες. Τώρα, Αμερικανοί πρώην διπλωμάτες δηλώνουν στο Reuters ότι η άγνοια που έδειξε ο Τσούνης για τη Νορβηγία όταν κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας το 2014- στις ακροάσεις για την έγκριση του διορισμού του- έδειξε ότι δεν αξίζει δεύτερη ευκαιρία.
Αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν απαντούν ότι ο Τσούνης έχει τα απαραίτητα προσόντα για να τεθεί επικεφαλής της πρεσβείας στην Ελλάδα, τονίζοντας το γεγονός οτι μιλά με ευφράδεια ελληνικά, όπως και την εμπλοκή του σε ελληνοαμερικανικούς οργανισμούς.
Ο Τσούνης, που έχει κάνει δωρεές σε πολλούς Δημοκρατικούς αλλά έχει συνεισφέρει οικονομικά και στους Ρεπουμπλικάνους, αποσύρθηκε από υποψήφιος για την πρεσβεία στη Νορβηγία, όταν προκάλεσε επικρίσεις από Νορβηγοαμερικανούς, αλλά και έγινε αντικείμενο χλευασμού σε εκπομπές.
«Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει τις ακροάσεις του το 2014 ως τις πιο ντροπιαστικές στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε ο Τσας Φρίμαν, διπλωμάτης καριέρας που έχει αποσυρθεί, πρώην πρέσβης στη Σαουδική Αραβία.
Το 2014 ο Τσούνης ανέφερε ότι η Νορβηγία έχει πρόεδρο- που δεν ισχύει- και άφησε να εννοηθεί ότι το Κόμμα Προόδου είναι ανάμεσα στα «ακραία στοιχεία» που «εκτοξεύουν μίσος». Κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τη χώρα, στον κυβερνητικό συνασπισμό της οποίας συμμετείχε τότε το κόμμα.
«Μιλά άπταιστα ελληνικά και είναι στο συμβούλιο διάφορων ελληνικών οργανισμών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει τα προσόντα», δήλωσε αξιωματούχος της διοίκησης Μπάιντεν, αναφερόμενος στον Ελληνοαμερικανό ιδρυτή του ομίλου Chartwell Hotels.
Επίσης, ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Τζορτζ Τσούνης γνωρίζονται εδώ και δύο δεκαετίες- από την εποχή που ο σημερινός πρόεδρος ήταν επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας- και έχουν κάνει εκτενείς συζητήσεις για τις αμερικανικές σχέσεις με την περιοχή.
Αν επιβεβαιωθεί, ο Τσούνης θα είναι ο πρώτος μη διπλωμάτης καριέρας που θα τοποθετήσουν οι ΗΠΑ στην πρεσβεία στην Ελλάδα έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια. Οι επτά από τους οχτώ τελευταίους πρεσβευτές ήταν διπλωμάτες καριέρας και ο ένας δημόσιος υπάλληλος.
«Πέρα από την ελληνική κληρονομιά του, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψεις ότι έχει περισσότερα προσόντα για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην Αθήνα από ότι είχε για το Όσλο», επεσήμανε ο Φρίμαν και τόνισε ότι η πολιτική για την Ελλάδα επηρεάζει την Τουρκία, την ΕΕ, τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων ζητημάτων.
«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αργομισθία που εξαγοράζεται με αντάλλαγμα δωρεές ή ως πεδίο εκπαίδευσης για αρχάριους διπλωμάτες και πολύ λιγότερο για ακατάλληλους ερασιτέχνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αλλά και ο Ρίτσαρντ Μπούσερ τόνισε το γεγονός ότι ο Τσούνης εμφανίστηκε απροετοίμαστος στις ακροάσεις το 2014. «Το να μην κάνεις την προετοιμασία σου είναι ασυγχώρητο και ασέβεια απέναντι στη Γερουσία. Η εκπροσώπηση των ΗΠΑ είναι υπερβολικά σημαντική για να γίνει εκπαίδευση κατά την εργασία», υπογράμμισε ο πρώην διπλωμάτης καριέρας, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέσβης στην Κύπρο, γενικός πρόξενος στο Χονγκ Κονγκ και ήταν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη μεγαλύτερη θητεία.
Αντίθετος με την πρόταση του Μπάιντεν για την πρεσβεία στην Αθήνα εμφανίστηκε και ο πρώην γερουσιαστής Αλ Φράνκεν. «Λοιπόν, υποψιάζομαι ότι ξέρει περισσότερα για την Ελλάδα από ό,τι ήξερε για τη Νορβηγία», ήταν το καυστικό σχόλιο που έκανε.
Από την άλλη, ο Μπομπ Σέρμαν, πρέσβης στην Πορτογαλία επί προεδρίας Ομπάμα, που γνωρίστηκε με τον Ελληνοαμερικανό όταν προετοιμάζονταν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως υποψήφιοι, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.
«Έχει πρώτης τάξεως μυαλό. Διαθέτει τρομερές αναλυτικές ικανότητες και έχει τη φύση διπλωμάτη», δήλωσε. Αναφερόμενος στις ακροάσεις του 2014 σημείωσε ότι ο Τσούνης είχε μια κακή ημέρα. «Αλλά αυτό δεν αφορά τη Νορβηγία. Είναι για κάτι πιο βαθύ, που είναι βαθιά ριζωμένο μέσα του και το ξέρει απ’έξω και ανακατατωτά. Και αυτό είναι η Ελλάδα και η σχέση των ΗΠΑ με τη χώρα», συμπλήρωσε.