«Μεγάλο σφάλμα» χαρακτήρισε σήμερα τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Ρωσίας στη Συρία στο πλευρό του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ο Σινιρλίογλου τόνισε πως «Η Ρωσία διαπράττει μεγάλο σφάλμα (...), αυτό που κάνει δεν θα φέρει κανένα όφελος πέρα από το να καθυστερήσει τη διαδικασία (πολιτικής) μετάβασης που θα επέτρεπε να βγει η Συρία από το χάος», είπε ο Σινιρλίογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ Τζουμπέιρ.
«Θα συνεχίσουμε να προειδοποιούμε (τη Ρωσία)», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας βομβαρδίζει καθημερινά τις τελευταίες δυο εβδομάδες «τρομοκρατικούς στόχους», όπως λέει, στο έδαφος της Συρίας, πλήττοντας τόσο θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όσο και του Μετώπου Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) και, όπως καταγγέλλουν δυτικές χώρες, θέσεις μετριοπαθών ανταρτών που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ. Σήμερα το ρωσικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι επλήγησαν 32 στόχοι του ΙΚ.
Η Τουρκία υποστηρίζει από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία τις οργανώσεις των ανταρτών, που ελπίζει ότι θα ανατρέψουν το καθεστώς του Άσαντ. Έχει εκφράσει ήδη επανειλημμένα τις «σοβαρές ανησυχίες» της μετά την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον θέσεων της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.
«Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία συμφωνούν να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση στη Συρία. Είναι σημαντικό να εξευρεθεί μια πολιτική λύση», επανέλαβε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι ο Άσαντ δεν πρέπει να διαδραματίσει απολύτως «κανέναν ρόλο» στην πολιτική μετάβαση.
«Συζητήσαμε την επέμβαση των ξένων δυνάμεων, ειδικά τη ρωσική επέμβαση, η οποία αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και θα μπορούσε να ωθήσει κι άλλες ξένες χώρες να επέμβουν στη Συρία», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Τζουμπέιρ.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ριάντ είχαν υποστεί πλήγμα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι το καλοκαίρι του 2013, καθώς ο Μοχάμεντ Μόρσι ήταν σύμμαχος του ισλαμοσυντηρητικού Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως πρόσφατα υπήρξε επαναπροσέγγιση, κι ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τη Σαουδική Αραβία, η οποία δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για το ποδοπάτημα κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα με πάνω από 700 νεκρούς.
σχόλια