Γιατί όλα όσα νομίζετε για το πώς να ζήσετε μέχρι τα 100 μπορεί να είναι λάθος

Γιατί όλα όσα νομίζετε για το πώς να ζήσετε μέχρι τα 100 μπορεί να είναι λάθος Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Bryan Johnson, επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, θεωρεί τον εαυτό του έναν σύγχρονο εξερευνητή, παραλληλίζοντας την αποστολή του με τους θαλασσοπόρους του 16ου αιώνα που αναζητούσαν τον μύθο της αθανασίας. Η αποστολή του Johnson, ωστόσο, δεν είναι να περιηγηθεί στον κόσμο αλλά να παρακάμψει τον θάνατο μέσω της μακροζωίας

Στα 47 του χρόνια, ο Johnson έχει υιοθετήσει ένα ακραίο πρωτόκολλο μακροζωίας: μέχρι πρότινος λάμβανε 111 χάπια την ημέρα, τρώει την τελευταία του (αυστηρά vegan) γεύμα στις 11 το πρωί, απέχει από το αλκοόλ, ασκείται για μία ώρα καθημερινά και κοιμάται στις 8:30 το βράδυ. Αλλά η ερώτηση παραμένει: Μπορεί η επιστήμη να υποστηρίξει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ή είναι απλώς μια αποστολή καταδικασμένη σε αποτυχία;

Η ζωή πέρα από τα 100 χρόνια αποτελεί πρόκληση. Ο Nicklas Brendborg, συγγραφέας του Jellyfish Age Backwards, εκτιμά ότι το να επιβιώσει κάποιος από τα 93 στα 100 είναι τόσο δύσκολο όσο το να φτάσει από τη γέννηση στα 93. Η έρευνα δείχνει ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προσθέσει έως και 14 χρόνια ζωής, αλλά ακόμη και αυτό δεν φτάνει για να κάνει τους περισσότερους ανθρώπους αιωνόβιους.

Η Lynne Cox, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τονίζει ότι η ακραία μακροζωία εξαρτάται περισσότερο από τη γενετική παρά από τη διατροφή ή την άσκηση. «Δεν υπάρχει κάποια πανάκεια που να προσθέτει 20-30 χρόνια ζωής αυτή τη στιγμή», δηλώνει.

Ενώ η άσκηση είναι ξεκάθαρα ευεργετική, οι έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική γυμναστική μπορεί να είναι επιζήμια. Παρόμοια, η μείωση των θερμίδων έχει αποδειχθεί ότι επεκτείνει τη ζωή σε ζώα, αλλά σε ανθρώπους η μακροπρόθεσμη εφαρμογή της είναι δύσκολη και μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Οι γενετικές ρίζες της μακροζωίας

Οι άνθρωποι που φτάνουν τα 100 χρόνια συχνά έχουν γενετική προστασία. Ο Nir Barzilai, ερευνητής μακροζωίας, έχει μελετήσει Ασκενάζι Εβραίους αιωνόβιους στις ΗΠΑ, οι οποίοι συχνά δεν ακολουθούν υγιεινούς τρόπους ζωής, αλλά έχουν χαμηλότερα επίπεδα καρδιαγγειακών παθήσεων. Η γενετική, υποστηρίζει, είναι το κλειδί για την αιωνόβια ζωή.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γονιδιακές τροποποιήσεις, όπως η μείωση των επιπέδων των αυξητικών ορμονών, παίζουν ρόλο στην επιβράδυνση της γήρανσης. Ωστόσο, αυτή η γνώση δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε πρακτικές θεραπείες.

Υποσχόμενες θεραπείες, όπως η ραπαμυκίνη και η μετφορμίνη, έχουν δείξει ότι μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση σε ζώα και να βελτιώσουν την υγεία σε ανθρώπους. Ωστόσο, οι παρενέργειες, όπως ο κίνδυνος διαβήτη και οι έλκη, αποτελούν εμπόδιο. Η χρήση αυτών των φαρμάκων παραμένει περιορισμένη λόγω έλλειψης μακροχρόνιων κλινικών δοκιμών.

Η επιγενετική και οι θεραπείες για την επιμήκυνση των τελομερών είναι επίσης στο προσκήνιο, αλλά ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, όπως η αύξηση του κινδύνου καρκίνου.

Ο Bryan Johnson και οι κριτικές

Ο Johnson είναι αισιόδοξος, θεωρώντας τα δεδομένα του ως «τα καλύτερα στον κόσμο». Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, προειδοποιώντας ότι η ανάμιξη πολλών φαρμάκων και παρεμβάσεων μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις. Ο Barzilai τονίζει ότι οι προσωπικές πειραματικές προσπάθειες του Johnson δεν αποτελούν επιστημονική έρευνα και μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες.

Παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι δεν υπάρχει ακόμη τρόπος να ζήσουμε σημαντικά πέρα από τα 100 χρόνια. «Αυτή είναι μια αναμονή», λέει ο Faragher, προειδοποιώντας ότι ο δρόμος προς την αθανασία παραμένει γεμάτος προκλήσεις και αβεβαιότητες.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM