Η ΕΕ θα ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεων του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό, αν και είχε απορρίψει την ευκαιρία για μια μεγαλύτερη συμφωνία τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Το σχέδιο αυτό έρχεται έπειτα από τις απρόσμενες καθυστερήσεις που υπήρξαν στις κλινικές δοκιμές με υποψήφια εμβόλια που είχε παραγγείλει η ΕΕ. Κάτι που ανάγκασε την Ένωση, όπως και άλλες χώρες, να βασίζονται τώρα στις δόσεις λιγότερων φαρμακοβιομηχανιών από ό,τι αρχικά σχεδίαζαν.
Το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό- το πρώτο που εγκρίθηκε από δυτικές ρυθμιστικές αρχές- ήδη χορηγείται μεταξύ άλλων στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να εγκριθεί η χρήση του και στην ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
Την Τρίτη η Κομισιόν αποφάσισε να κάνει χρήση της δυνατότητας να αγοράσει έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, υπό το υπάρχον συμβόλαιο με τις Pfizer/BioNTech, δήλωσε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση το ίδιο συμβόλαιο ήδη η Κομισιόν έχει παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις. «Θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι θα πάρουμε περισσότερες δόσεις, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Σε εξέλιξη είναι συζητήσεις για το πόσες από τις επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις μπορεί να πάρει η ΕΕ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Με βάση το συμβόλαιο με την ΕΕ, οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν γρήγορα 200 εκατομμύρια δόσεις, μετά την έγκριση, για 15,5 ευρώ το κομμάτι, σύμφωνα με τα όσα είχαν πει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters, τον προηγούμενο μήνα.
Η προμήθεια των επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεων μπορεί να γίνει στην ίδια τιμή, αλλά για το χρονοδιάγραμμα θα γίνει διαπραγμάτευση, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ. Οι δύο εταιρείες έχουν δηλώσει ότι μπορούν να παράξουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2021, αλλά προσπαθούν να επεκτείνουν τις δυνατότητες παραγωγής, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση.
Η Κομισιόν απέρριψε συμφωνία για 500 εκατ. δόσεις
Οι συζητήσεις για την παραγγελία περισσοτέρων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech, προτού καν σταλούν οι πρώτες, υπογραμμίζουν την πίεση που αντιμετωπίζει η ΕΕ για να εξασφαλίσει περισσότερες έτσι ώστε αντιμετωπίσει την πανδημία, που βρίσκεται σε νέα έξαρση.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πιο χαλαρή στάση που είχαν Ευρωπαίοι διαπραγματευτές το καλοκαίρι, όταν είχε υποχωρήσει ο κορωνοϊός και η ΕΕ έκλεινε συμφωνίες με πολλές φαρμακοβιομηχανίες για τα εμβόλιά τους, σημειώνει το Reuters.
Σε συνάντηση των διπλωματών της ΕΕ τον Ιούλιο, αξιωματούχος της Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ απέρριψε την προσφορά για 500 εκατομμύρια δόσεις από τις Pfizer/ BioNTech, επειδή ήταν πολύ ακριβή, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters.
Με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων κατοίκων, η ΕΕ τώρα βασίζεται μόνο στις 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech που έχει ήδη παραγγείλει για τους πρώτους εμβολιασμούς, που θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου.
Τα άλλα εμβόλια
Τον Ιανουάριο η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει και το εμβόλιο της Moderna, αλλά η αρχική παραγγελία είναι μόλις 80 εκατομμύρια δόσεις, με οψιόν για άλλες τόσες. Η Κομισιόν αποφάσισε να ενεργοποιήσει και αυτή την επιλογή αμέσως, σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Και τα δύο εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις για κάθε άτομο.
Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech για την ΕΕ παρασκευάζονται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο, όμως αυτό προμηθεύει επίσης τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά. «Έχουμε εκατομμύρια δόσεις έτοιμες για διανομή, με την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του εργοστασίου, όταν ρωτήθηκε αν οι αποστολές σε χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούσαν να περιορίσουν προσωρινά τις προμήθειες για την Ένωση.
Συνολικά η ΕΕ έχει συμφωνήσει για σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια εμβόλια, σε συμβόλαια με τις εταιρείες Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK και CureVac, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για αγορά άλλων 660 εκατομμυρίων.
Όμως, έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια των AstraZeneca και Sanofi, ενώ η CureVac δεν έχει ξεκινήσει ακόμη δοκιμές μεγάλης κλίμακας. Οι Johnson & Johnson και AstraZeneca ενδεχομένως να υποβάλλουν αίτηση για έγκριση στην ΕΕ έως τον Μάρτιο.