Οι εργαζόμενοι της αμερικανικής κυβέρνησης που έχουν ταλαιπωρηθεί από τη χαοτική επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς κλήθηκαν να «δικαιολογήσουν» τις θέσεις εργασίας τους στον Έλον Μασκ, ο οποίος έχει αναλάβει να περικόψει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Η απαίτηση του Έλον Μασκ από τους υπαλλήλους του δημοσίου να υποβάλουν περίληψη της εργασίας τους έως τις 23:59 μ.μ. ανατολικής ώρας (0459 GMT) έχει δημιουργήσει ρήγματα στη διοίκηση του Τραμπ.
Οργανισμοί όπως η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ έχουν πει στους υπαλλήλους να συμμορφωθούν. Αλλά πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας, Παιδείας, Εμπορίου και Ενέργειας, διέταξαν τους εργαζόμενους να μην ανταποκριθούν.
Το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ είπε στους εργαζομένους του να συνεργαστούν, και αργότερα τους είπε να το αναβάλουν μέχρι να σκεφτεί πώς να «ανταποκριθεί καλύτερα στην πρόθεση» της ασυνήθιστης οδηγίας του Έλον Μασκ. Οι εργαζόμενοι στο Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών έλαβαν επίσης το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Musk, παρόλο που έχουν ήδη διαταχθεί να σταματήσουν να εργάζονται.
Ο Μασκ προειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να συμμορφωθούν, γράφοντας σε μια ανάρτηση στο X, του οποίου είναι ιδιοκτήτης: «Όσοι δεν λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα προωθήσουν σύντομα την καριέρα τους αλλού».
Είπε επίσης σε μια ξεχωριστή ανάρτηση ότι το ομοσπονδιακό προσωπικό που εξακολουθεί να μην έχει επιστρέψει στην εργασία του στα γραφεία του μετά τη διαταγή του Τραμπ τον περασμένο μήνα θα τεθεί σε διοικητική άδεια από αυτή την εβδομάδα. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μασκ ηγήθηκε μιας προσπάθειας συρρίκνωσης που έχει απολύσει περισσότερους από 20.000 εργαζομένους και προσέφερε εθελουσία σε άλλους 75.000 στο σύνολο του αμερικανικού δημοσίου, από τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών μέχρι τους φύλακες των πάρκων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυβέρνηση έσπευσε να επαναπροσλάβει εργαζόμενους που εκτελούν κρίσιμες λειτουργίες, όπως η εποπτεία των πυρηνικών όπλων και η αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών. Οι περικοπές προκάλεσαν επίσης ένα κύμα αγωγών, μεταξύ άλλων από εργατικές ομάδες.
Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε αργά την Κυριακή (23/2) ότι θα απολύσει 1.600 εργαζόμενους στην Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ και θα θέσει σχεδόν όλο το εναπομείναν προσωπικό σε άδεια. Ο Τραμπ έχει ήδη σταματήσει σχεδόν το σύνολο της χρηματοδότησης και των εργασιών της υπηρεσίας, ρίχνοντας στο χάος τις παγκόσμιες προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι μαζικές απολύσεις έσπρωξαν ξαφνικά την οικονομική ανασφάλεια στους εργαζόμενους που υπολόγιζαν στη δουλειά τους για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές εισόδημα.
Η προσπάθεια του Μασκ να μειώσει τις θέσεις εργασίας έχει επεκταθεί και στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις εταιρείες που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση να απολύσουν τους δικούς τους εργαζόμενους και να αναβάλουν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές. Μια εταιρεία που συνεργάζεται με την αμερικανική υπηρεσία διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας USAID, η Chemonics, δήλωσε σε δικαστική κατάθεση την περασμένη εβδομάδα ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα 750 υπαλλήλους, το 63% του εργατικού δυναμικού της.
Με πληροφορίες από Reuters