Η Μαρία Μοσκαλιόβα, η 14χρονη από τη Ρωσία που ζωγράφισε την αντιπολεμική ζωγραφιά, βγήκε από το ορφανοτροφείο και βρίσκεται μαζί με τη μητέρα της.
Η υπόθεση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Ρωσία, συνεχίζεται, μετά την καταδίκη του πατέρα της 14χρονης για τη ζωγραφιά της κόρης του και τη φυγή του από τη χώρα. Η 14χρονη μετά την απόφαση του δικαστηρίου, στάλθηκε σε κέντρο φιλοξενίας παιδιών.
Ώρες πριν αρχίσει η ακροαματική συνεδρίαση δικαστηρίου για τα γονικά δικαιώματα του πατέρα της 14χρονης, η επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών δήλωσε πως μίλησε με τη μητέρα του κοριτσιού, η οποία το παρέλαβε από την κοινωνική πρόνοια.
Ο πατέρας της 14χρονης, ο Αλεξέι Μοσκαλιόφ, έχει χωρίσει με τη σύζυγό και μετά την καταδίκη του η 14χρονη πήγε σε ορφανοτροφείο, καθώς η μητέρα της δεν ζει με την οικογένεια.
Η Επίτροπος για τα Δικαιώματα των Παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα δήλωσε πως μίλησε με το κορίτσι και με τη μητέρα του, την Όλγα. «Η Μάσα δεν ήθελε αρχικά να πάει στη μητέρα της και η γνώμη της απαιτείται από το νόμο να ληφθεί υπόψη. Τώρα η θέση της άλλαξε, μου το είπε η ίδια στο τηλέφωνο», δήλωσε η Λβόβα-Μπέλοβα.
«Η Όλγα πήρε ήδη την Μάσα από το κέντρο κοινωνικής πρόνοιας. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά για τη μαμά και την κόρη», πρόσθεσε.
Ρωσία: Το ιστορικό της αντιπολεμικής ζωγραφιάς
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Μαρία, η κόρη του Μοσκαλιόφ, σε μια ζωγραφιά της, στο σχολείο, έβαλε πυραύλους να στοχεύουν μια γυναίκα και ένα παιδί που έφεραν την ουκρανική σημαία. Στο πλαίσιο της δίωξης διαφωνούντων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η διευθύντρια του σχολείου κάλεσε αμέσως την αστυνομία.
Κατά την έρευνα σε βάρος του πατέρα, οι αρχές υποστηρίζουν ότι βρήκαν αναρτήσεις του στο διαδίκτυο με τις οποίες επέκρινε τον πόλεμο. Για αυτό του ασκήθηκε δίωξη για «δυσφήμηση του στρατού». Η υπόθεση αυτή έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της ανελέητης καταστολής όσων αντιτίθενται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 6.4.2023