Ρωσικά κατασκοπευτικά πλοία ίσως ετοίμαζαν σαμποτάζ στη Βόρεια Ευρώπη - Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Ρωσικά κατασκοπευτικά πλοία ίσως ετοίμαζαν σαμποτάζ στη Βόρεια Ευρώπη - Διαψεύδει το Κρεμλίνο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images / Αρχείου
0

Πρόγραμμα κατασκοπείας στα νερά της Βόρειας Ευρώπης φέρεται να διεξάγει η Ρωσία καθώς υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιεί δεκάδες πολεμικά και μη πλοία για αποστολές αναγνώρισης με σκοπό ενδεχόμενες επιχειρήσεις σαμποτάζ, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ, χωρών της ευρύτερης περιοχής. 

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο απέρριψε τις πληροφορίες ως «εσφαλμένες» και «αβάσιμες», επαναλαμβάνοντας την πρόταση για «διεθνή διαφανή και αμερόληπτη έρευνα» για το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Τα μέσα ενημέρωσης των χωρών αυτών έχουν κάνει ένα λάθος στην έρευνά τους. Προτιμούν και πάλι να κατηγορούν αβάσιμα την Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα προτιμούσαμε να δώσουν περισσότερη σημασία στις επιθέσεις κατά του Nord Stream και σε μία διεθνή διαφανή και αμερόληπτη έρευνα για τις πράξεις αυτές σαμποτάζ», πρόσθεσε. 

Κατασκοπεία με ωκεανογραφικά

Σύμφωνα με κοινή έρευνα των τηλεοπτικών δικτύων NRK (Νορβηγία), DR (Δανία), SVT (Σουηδία) και Yle (Φινλανδία), η οποία επικαλείται πληροφορίες των υπηρεσιών Πληροφοριών των χωρών αυτών, η Μόσχα χρησιμοποιεί για κατασκοπευτικούς λόγους το ωκεανογραφικό σκάφος Amiral Vladimirsky, επισήμως πλοίο επιστημονικών αποστολών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αποστολής στο τέλος του 2022, το πλοίο αυτό έπλευσε κοντά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανοικτά της Δανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, παραπέμποντας σε αποστολή αναγνώρισης ενεργειακών υποδομών. Ομάδα του δικτύου DR πλησίασε με ζόντιακ το Amiral Vladimirsky. Δύο στρατιώτες με μπαλακλάβα και όπλα στα χέρια βγήκαν στη γέφυρα για να της δείξουν ότι εντοπίσθηκε, σύμφωνα με απόσπασμα που μεταδόθηκε από το δανέζικο δίκτυο.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν επίσης αλιευτικά, φορτηγά πλοία, μέχρι και γιοτ, που είναι εξοπλισμένα με μέσα υποβρύχιας παρακολούθησης και ασυρμάτους.

Το διεθνές ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ που έχει τίτλο «Ο Πόλεμος της Σκιάς» αναφέρεται στην ύποπτη ανακάλυψη από τη νορβηγική αστυνομία παλιών σοβιετικών ασυρμάτων μαζί με έναν ασυρματιστή σε κλειδωμένες καμπίνες των ρωσικών αλιευτικών σκαφών.

Στη Σουηδία, 27 τέτοια πλοία έχουν πλεύσει εντός των σουηδικών χωρικών υδάτων και έχουν ελλιμενισθεί σε σουηδικά λιμάνια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στη Νορβηγία, σε μία περίοδο δέκα ετών, τουλάχιστον 50 ρωσικά πλοία «είχαν την δυνατότητα να συγκεντρώσουν παράνομα πληροφορίες», με βάση τα ίχνη τους μέσω της ηλεκτρονικής τους υπογραφής AIS (Automatic Identification System), σύμφωνα με το NRK.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM