Πριν τρία χρόνια, εκατοντάδες μέλη της ελίτ του βασιλείου, πρίγκιπες, μεγιστάνες και υπουργοί, πέρασαν δύσκολα 24ωρα πίσω από τις κλειστές πόρτες του ξενοδοχείου Ritz Carlton της Σαουδικής Αραβίας και σήμερα αποκαλύπτουν τι πραγματικά συνέβη.
Σύμφωνα με το CNN, πίσω από το μαζικό κύμα συλλήψεων μελών της βασιλικής οικογένειας και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης βρισκόταν ο 32χρονος τότε πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Πρόθεσή του φέρεται να ήταν να πάρει τον έλεγχο της χώρας, πραγματοποιώντας και μία πρωτοφανή αναδιανομή πλούτου και δύναμης.
Μάλιστα, η εν λόγω ιστορία θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη και αμφιλεγόμενη εκκαθάριση στην ιστορία του σύγχρονου βασιλείου. Η καρατόμηση του διοικητή της Εθνοφρουράς καθώς και του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού επισφράγησε την αλλαγή στα ηνία.
Στη συνέχεια, πάγωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των «υπόπτων» και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους αποδόθηκαν στο κράτος. Οι ανακοινώσεις εκείνης της περιόδου μιλούν για πάγωμα περισσοτέρων από 1.200 λογαριασμούς που ανήκαν σε ιδιώτες και εταιρείες στο πλαίσιο των ερευνών, ενώ η λίστα των λογαριασμών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μεγάλωνε συνεχώς. Μάλιστα, παραμένει άγνωστο το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε. Οι πρώην συλληφθέντες περιγράφουν σκηνές βασανιστηρίων και ψυχολογικών κακοποιήσεων.
«Υπήρξε εκτεταμένη έρευνα και εξοντωτική ανάκριση, ακόμα και από τους οικονομικούς συμβούλους του βασιλιά, ώστε να αποκαλυφθούν και να αδράξουν τον πλούτο που κρυβόταν πίσω από περίτεχνες επενδύσεις, Funds, λογαριασμούς του εξωτερικού σε άλλες χώρες και τα λοιπά» υποστηρίζουν.
Το πρώτο βράδυ στο ξενοδοχείο, τους κάλυψαν τα πρόσωπα με κουκούλες, και φέρεται να ακολούθησαν ξυλοδαρμοί και εκβιασμοί. Οι περισσότεροι παρακαλούσαν για την ζωή τους, επιμένοντας ότι είναι πιστοί στο βασιλιά και στον διάδοχο. Τα βασανιστήρια κράτησαν ώρες, σύμφωνα με μαρτυρίες. Την επομένη ημέρα κάθε κρατούμενος οδηγήθηκε στο δικό του δωμάτιο, όπου τον περίμεναν ανακριτές, ώστε να αξιολογηθεί η περιουσία του.
Φέρεται ότι οι περισσότεροι εξ' αυτών γνώριζαν ελάχιστα για το πως οι οικονομικοί τους σύμβουλοι διαχειρίζονταν τα χρήματά τους και δεν φάνηκαν χρήσιμοι. Φωτογραφίες από εξωσυζυγικές σχέσεις, ομοφυλοφιλικούς δεσμούς και ό,τι μυστικά είχε ο καθένας χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλός πίεσης. Τότε ήταν που αναγκάστηκαν να παραδώσουν κωδικούς και τα κινητά τους, προτρέποντας τους ανακριτές τους να επικοινωνήσουν απευθείας με τους οικονομικούς συμβούλους τους στην Ελβετία. Τρία χρόνια αργότερα, ο Μπιν Σαλμάν επιμένει ότι όλος ο πλούτος που κατασχέθηκε ήταν προϊόν διαφθοράς. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη κάτι τέτοιο.