Ο στρατός της Ταϊβάν αύξησε το επίπεδο συναγερμού σε «υψηλό», λέγοντας ότι η Κίνα περιόρισε τον εναέριο χώρο της και ανέπτυξε δεκάδες πολεμικά πλοία και σκάφη της ακτοφυλακής στα ύδατα γύρω από το νησί, εν μέσω αναφορών για πιθανή κινεζική στρατιωτική άσκηση.
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι ξεκίνησε ασκήσεις ετοιμότητας μάχης και δημιούργησε ένα κέντρο έκτακτης ανάγκης «λαμβάνοντας υπόψη τις εχθρικές απειλές» ως απάντηση στις τελευταίες κινήσεις του Πεκίνου.
Μια πηγή ασφαλείας από την Ταϊπέι δήλωσε στο Reuters ότι η Κίνα διαθέτει σήμερα σχεδόν 90 πλοία του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής στα ύδατα κοντά στην Ταϊβάν, στα νότια ιαπωνικά νησιά και στις Θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα είναι πλοία του πολεμικού ναυτικού.
Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δεσμεύτηκε ότι η Κίνα «θα υπερασπιστεί σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά» της, προσθέτοντας ότι «η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της Κίνας». Από το Σαββατοκύριακο, η Ταϊπέι έχει επισημάνει την παρουσία 14 κινεζικών πολεμικών πλοίων, επτά στρατιωτικών αεροσκαφών και τουλάχιστον τεσσάρων αερόστατων, εν μέσω εικασιών για πιθανή στρατιωτική άσκηση του Πεκίνου.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι έξι από τα αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν, μια ανεπίσημη ζώνη οριοθέτησης μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας. «Ένα από τα αερόστατα πέρασε επίσης πάνω από το βόρειο άκρο του νησιού», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση
Η Ταϊβάν δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, ότι η Κίνα είχε δημιουργήσει επτά ζώνες αποκλειστικού εναέριου χώρου στα ανατολικά των ανατολικών επαρχιών της Φουτσιάν και Τσετσιάνγκ. Οι ζώνες αυτές είναι προσωρινά δεσμευμένες και διατίθενται για έναν συγκεκριμένο χρήστη κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης περιόδου, αν και άλλες πτήσεις μπορούν να περάσουν με άδεια από τους ελεγκτές, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
«Οποιεσδήποτε μονομερείς και παράλογες, προκλητικές ενέργειες θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό και αυτό δεν θα είναι ευπρόσδεκτο από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, σε συμμάχους στον Ειρηνικό, η οποία περιελάμβανε στάσεις στην πολιτεία Χαβάη των ΗΠΑ και στην επικράτειά τους Γκουάμ.
Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν, μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία 23 εκατομμυρίων κατοίκων, ως δικό της έδαφος και ενοχλείται από τις επίσημες ανταλλαγές άλλων χωρών με την Ταϊβάν. Έχει επίσης υποσχεθεί να προσαρτήσει την Ταϊβάν, με στρατιωτική βία αν χρειαστεί, στέλνοντας πλοία και στρατιωτικά αεροπλάνα κοντά στο νησί σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει τη διαρκή απειλή στρατιωτικής επίθεσης από την Κίνα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ για την ενίσχυση της άμυνάς της.