Σε καραντίνα μπήκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια.
Τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, μπήκαν σε καραντίνα καθώς ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν με ξένη αποστολή, μέλος της οποίας εκ των υστέρων βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.
Όταν το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για αυτό, αποφασίστηκε να μπουν σε καραντίνα όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Έτσι, ακυρώθηκε και το γεύμα εργασίας του Χάικο Μάας με τον Νίκο Δένδια, που είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τετάρτης.
Πάντως, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, το πρώτο μοριακό τεστ του Μάας ήταν αρνητικό, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης τηρήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες. Ο Χάικο Μάας, όπως και την προηγούμενη φορά που τέθηκε σε καραντίνα για τον ίδιο λόγο, θα παραμείνει σε κατοικία στο Βρανδεμβούργο.
Οι συναντήσεις Δένδια στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον επικεφαλής της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μεταξύ άλλων.
«Είχα την ευκαιρία να τους εξηγήσω ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ευρύτερη περιοχή. Είχα τη δυνατότητα να τους εξηγήσω αναλυτικά τις επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας, είτε στη Λιβύη, είτε στη Σύρια, είτε στο Ιράκ, είτε στον Καύκασο, είτε στις θάλασσες γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών», δήλωσε ο κ. Δένδιας.
«Η χώρα που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουμε τις διαφορές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, είναι η ίδια χώρα παραβάτης, η Τουρκία. Αυτό που ενώνει, δηλαδή, σαν κοινός κρίκος, όλες τις περιπτώσεις αστάθειας στην περιοχή μας είναι η Τουρκία», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι εξήγησε στους συνομιλητές τους την επικινδυνότητα της μεταφοράς τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη και από τη Λιβύη στον Καύκασο. Επίσης, επανέλαβε τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξοπλίζουν -και μάλιστα να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214- μία χώρα, όπως η Τουρκία, που απειλεί κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και γενικά, απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ