Σε λειτουργία το 2024 ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας

Σε λειτουργία το 2024 ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας Facebook Twitter
Εργασίες στον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου - Φωτ: Akkuyu
0

Το 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός Ακούγιου της Τουρκίας, ο οποίος κατασκευάσθηκε από τη Ρωσία.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο πρώτος αντιδραστήρας στο Άκουγιου θα τεθεί σε λειτουργία φέτος και μέχρι του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, σήμερα είναι προγραμματισμένη τελετή όσον αφορά στην  παράδοση πυρηνικού καυσίμου.

Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακριβώς η ώρα της τελετής, αλλά αναμένεται μέχρι το τέλος της μέρας.

Σημειώνεται πως ο πυρηνικός σταθμός του Άκουγιου κατασκευάσθηκε από τον ρωσικό κολοσσό Rosatom. Η ανέγερσή του αποφασίστηκε το 2010 και είναι υπό κατασκευή στην επαρχία της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Συνολικά θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 GW. Η τουρκική πλευρά εκτιμά πως θα μπορέσει να καλύψει το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. 

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επισημάνει πως το Άκουγιου αποτελεί επένδυση ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, αφού θα αναβαθμίσει το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία παραμένουν σε καλά επίπεδα, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και η Άγκυρα είναι μία από τις χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ούτε περιορισμούς στα ταξίδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Ο 19χρονος γιος του προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί να δώσει τον αριθμό του κινητού του, ενώ είναι συνεχώς περικυκλωμένος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, γεγονός που δυσκολεύει την κοινωνικοποίησή του
LIFO NEWSROOM
«Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Διεθνή / «Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Το «No Mercy» δίνει στους παίκτες τον έλεγχο ενός χαρακτήρα που βιάζει, βασανίζει και σκοτώνει γυναίκες, ανάμεσά τους και συγγενικά πρόσωπα, παρουσιάζοντας τις ενέργειες αυτές ως «τιμωρία»
LIFO NEWSROOM