Για το ενδεχόμενο έξαρσης χολέρας στη Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό, μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής.
Όπως είπε μιλώντας στη ΕΡΤ, πέρα από τις αναπνευστικές λοιμώξεις που συνήθως έρχονται πρώτες μετά από μια τέτοια φυσική καταστροφή, οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως η χολέρα είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους.
«Αυτό το φοβόμαστε επειδή το νερό δεν θα είναι καθαρό. Θα μολύνεται με κόπρανα. Είναι πολύ πιθανό να δούμε έξαρση χολέρας», είπε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συντρέχουν όλοι οι παράγοντες για να δούμε εξάπλωση τέτοιων λοιμώξεων και γι΄αυτό θα πρέπει οι διάφορες διεθνείς οργανώσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να περιορίσουν την τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές», κατέληξε.
Σε μελέτη που δημοσίευσε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Microorganisms την επομένη του σεισμού μαζί με τους δρ. Μαρία Μαυρούλη, δρ. Σπυρίδωνα Μαυρούλη και του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, αναφέρει πως οι φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί και τα τσουνάμι δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκές για την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.
Στην ίδια μελέτη σημειώνεται πως το μέγεθος της απειλής εξαρτάται από το μέγεθος και την ένταση κάθε σεισμού, την έκταση των σεισμόπληκτων περιοχών, τα κοινωνικά, δημογραφικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους, τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους και, φυσικά, τις ζημιές στις δομές Υγείας.
Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια ποιες ασθένειες θα μεταδοθούν μετά από έναν συγκεκριμένο τύπο φυσικού κινδύνου, οι μολυσματικές ασθένειες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν είτε ως ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό, είτε ως ασθένειες που μεταδίδονται από τον αέρα, είτε ως ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς, είτε ως μόλυνση από τραυματισμούς.
Παρόμοιες εξάρσεις στο παρελθόν
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, παρόμοιες καταστάσεις έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν έπειτα από φονικούς σεισμούς που έγιναν στον πλανήτη.
Το 1994, όταν οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν από σεισμό 7.8 Ρίχτερ και θρήνησαν 60 νεκρούς, ήρθε στην επιφάνεια ο πυρετός της κοιλάδας («RVF»), μια ιογενής νόσος που μπορεί να προκαλέσει ήπια έως και σοβαρά συμπτώματα.
Δύο χρόνια μετά, στην Ιαπωνία 5.297 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από σεισμό της τάξεως των 6.9 Ρίχτερ. Οι αναπνευστικές νόσοι ήταν εκείνοι που ακολούθησαν και σήμαναν συναγερμό στη χώρα.
Το 1999 όταν η Τουρκία έζησε τον εφιάλτη των 7,6 Ρίχτερ με πάνω από 17.000 νεκρούς, η ηπατίτιδα Α και Β έκανε ξανά την εμφάνισή της.
Το 2003 ο μεγάλος σεισμός των 9.2 Ρίχτερ στην Ινδονησία, με τους 165.000 νεκρούς, έφερε στην επιφάνεια διάφορες υδατογενείς λοιμώξεις, ενώ με ιώσεις του αναπνευστικού ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Πακιστάν μετά τα 7,6 Ρίχτερ και τους 86.000 νεκρούς το 2005.
Το 2010 ήταν η σειρά της Αϊτής. Ένας φονικός σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ σκότωσε πάνω από 222.500 ανθρώπους και προκάλεσε έξαρση της φυματίωσης. Η φυματίωση προσβάλει συνήθως τον πνεύμονα, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος. Η φυματίωση μεταδίδεται, όταν οι άνθρωποι που νοσούν από φυματίωση βήχουν, φταρνίζονται ή μεταδίδουν το σάλιο τους, μέσω του αέρα.
Το 2014 η Κεφαλονιά επηρεάστηκε από σεισμούς 6,1 και 5,9 Ρίχτερ, στις 26 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Οι σεισμοί προκλήθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο που χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις για αρκετές ημέρες μεταξύ των δύο γεγονότων, οδηγώντας σε αύξηση των περιπτώσεων λοίμωξης του αναπνευστικού.
Το 2016 το Εκουαδόρ βρέθηκε στο επίκεντρο του Εγκέλαδου με δόνηση μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που προκάλεσε το θάνατο 672 ανθρώπων. Λίγο καιρό αργότερα, οι επιζήσαντες ήρθαν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του ιού Ζίκα.
Τον Φεβρουάριο του 2016 ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, ανακήρυξε τον Zika ως Επείγον Πρόβλημα Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος.
Την ίδια χρονιά επιβεβαιώθηκαν εισαγόμενα κρούσματα στη Γερμανία, στη Δανία, στην Ελβετία, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία, στη Σουηδία, στη Φινλανδία και τον Καναδά.
Με πληροφορίες της ΕΡΤ