Ποιος: Σι Τζινπίνγκ, 7ος πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τον Νοέμβριο του 2012, γενικός γραμματέας του ΚΚ Κίνας που κατέχει την εξουσία από το 1949, αρχηγός επίσης του στρατεύματος.
Πού: Στο Πεκίνο που τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού όπως όλη η απέραντη ασιατική χώρα εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού ο οποίος έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία - ήδη καταγράφονται κρούσματα και εκτός Κίνας. Χθες μάλιστα επισκέφθηκε εσπευσμένα την κινεζική πρωτεύουσα ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Η εν λόγω επιδημία, επίκεντρο της οποίας είναι η Βουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, έχει προκαλέσει ως τώρα πάνω από 80 θανάτους ενώ μια ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν απαγορευτεί οι εσωτερικές μετακινήσεις ακόμα και με χρήση οδοφραγμάτων καθώς επίσης οι είσοδοι σε αλλά και οι έξοδοι από πόλεις όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα.
Γιατί: Διότι η επιδημία αυτή αποδεικνύεται η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει ως τώρα αντιμετωπίσει ο φιλόδοξος Κινέζος πρόεδρος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τα βλέμματα όλης της Υφηλίου είναι αυτές τις μέρες στραμμένα πάνω του και η επιτυχής της αντιμετώπιση είναι και για εκείνον ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα αφού αφενός θα σταθεροποιήσει περαιτέρω την ισχύ και τη δημοφιλία του, αφετέρου θα αποδείξει ότι η χώρα του μπορεί να τα καταφέρει μόνη της ακόμα και στα δυσκολότερα.
Διά ταύτα: Επί Σι Τζινπίνγκ η Κίνα γνώρισε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και βγήκε δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο. Διακρίθηκε στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, επένδυσε στην εκπαίδευση, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, την ψηφιακή τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο, προώθησε τις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξησε επίσης τη στρατιωτική της ισχύ. Έγιναν ακόμα βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, πλην όμως η λογοκρισία και η καταστολή διαφωνούντων ή εθνοθρησκευτικών μειονοτήτων όπως οι Ουϊγούροι του Σινκιάνγκ εντάθηκαν, ενώ αυστηρά ελεγχόμενη είναι και η πληροφόρηση στο Διαδίκτυο. Η οικονομική ανάπτυξη αύξησε το ΑΕΠ και δημιούργησε μια εύρωστη μεσαία τάξη, όμως οι κοινωνικές ανισότητες παραμένουν χαώδεις ενώ οι πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν πολυτέλειες όσο το ΚΚ Κίνας διατηρεί το μονοπώλιο της εξουσίας ενώ δίπλα στην αναγκαιότητα για περισσότερες φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις προβάλλει εκείνη της «βαθύτερης εμπέδωσης» της μαρξιστικής-λενινιστικής ιδεολογίας. Μεγάλο θόρυβο έχει εξάλλου προκαλέσει το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και αναγνώρισης προσώπων που ήδη εφαρμόζεται από άκρου σε άκρο στην κινεζική επικράτεια και που μπροστά του ωχριά, καθώς λέγεται, ακόμα και ο «Μεγάλος Αδελφός» του Τζορτζ Όργουελ. Αυτά μάλιστα επί των ημερών ενός ηγέτη η οικογένεια του οποίου όπως και ο ίδιος ως παιδί είχαν γνωρίσει διώξεις και εξορίες καθώς είχαν πέσει σε δυσμένεια στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976), μολονότι ο πατέρας του 66χρονου σήμερα Τζινπίνγκ υπήρξε σεβάσμιος βετεράνος κομμουνιστής και ήρωας του πολέμου της ανεξαρτησίας. Μέχρι τη «μόδα» της προσωπολατρείας επανέφερε ενώ αυτοανακηρύχθηκε ισότιμος του Μάο. Οι μέχρι τώρα χειρισμοί του στο ζήτημα της επιδημίας αν και αμφιλεγόμενοι ήταν άμεσοι και αποφασιστικοί, ο ίδιος δε παρότι παραδέχτηκε δημοσίως τη σοβαρότητα της κατάστασης δήλωνε το Σαββατοκύριακο πεπεισμένος ότι «η μάχη θα κερδηθεί» - μια «μάχη» που αντιμετωπίζει ως εθνική και ταυτόχρονα προσωπική υπόθεση.
σχόλια