Σήμερα στο Βερολίνο η Διάσκεψη για τη Λιβύη - Το παρασκήνιο και οι στόχοι

Σήμερα στο Βερολίνο η Διάσκεψη για τη Λιβύη - Το παρασκήνιο και οι στόχοι Facebook Twitter
Πότε ξεκινά η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και ποιοι είναι οι στόχοι των συμμετεχόντων - EPA
0

Με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων θα αρχίσει στις 15:10 (ώρα Ελλάδος) τις εργασίες της στην Καγκελαρία η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη. Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Το παρασκήνιο

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε σειρά τηλεφωνημάτων με ξένους ηγέτες. Χθες, η κυρία Μέρκελ μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ νωρίτερα είχε συνομιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Anadolu που επικαλείται τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα. Η συζήτηση όπως αναφέρει το Anadolu έγινε σε μια προσπάθεια να αποσπαστεί η δέσμευση από τους περιφερειακούς παράγοντες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Το σχηματισμό μιας ενιαίας κυβέρνησης, κατάπαυση πυρός, αλλά και την απόσυρση όλων των στρατευμάτων στη Λιβύη προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου που φέρεται να περιήλθε στην κατοχή του ρωσικού πρακτορείου Tass.

Στόχος της Διάσκεψης είναι, σύμφωνα με το προσχέδιο του ΟΗΕ, να υπάρξουν δεσμεύσεις για εκεχειρία ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος. Οι συμμετέχοντες της διάσκεψης καλούν για τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας υπέρ όλων των εμπλεκόμενων μερώνΕπιπλέον, την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, ενώ ζητείται να επιβληθούν κυρώσεις για όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με το κείμενο που διέρρευσε χθες, επιπλέον, μια ειδική επιτροπή θα δημιουργηθεί υπό τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου στη Λιβύη.

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ερντογάν

Προϋπόθεση, ωστόσο, για κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία είναι και ο τερματισμός της ξένης στρατιωτικής παρέμβασης, κάτι που η Άγκυρα δεν δείχνει να συμμερίζετα.


Χθες, μετά τη διαρροή του προσχεδίου που προβλέπει μεταξύ άλλων και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, ο Ερντογάνο διεμήνυσε ότι δεν θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις του από τη Λιβύη εάν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο και μέχρι να είναι ασφαλής η νόμιμη κυβέρνηση του λαού της Λιβύης, που έχει δεσμούς 500 χρόνων αδελφότητας με τη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM