Μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία Ö1, ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ εμφανίστηκε προβληματισμένος και «σκεπτικιστής» όσον αφορά τις πιθανότητες ευόδωσης της συμφωνίας ΕΕ-Άγκυρας σε μια χώρα όπως η Τουρκία, όπου η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» γύρω από το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Στην Τουρκία συμβαίνουν σήμερα πολλά πράγματα που δεν μου αρέσουν», σημείωσε ο Φίσερ μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία Ö1, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για τις οποίες επικρίνεται η κυβέρνηση στην Άγκυρα.
Η κατάσταση στην Τουρκία είναι «πολύ δύσκολη» γενικά, αλλά και ειδικά όσον αφορά την εφαρμογή «μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» όπως αυτή με στόχο την ανάσχεση της μεταναστευτικής ροής, κατά τον Φίσερ. Η συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας εισέρχεται αύριο Δευτέρα στη φάση της εφαρμογής της.
Για το εάν η συμφωνία θα συμβάλει να σταματήσει η ροή μεταναστών «είμαι σκεπτικιστής», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αυστρίας, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) και η θητεία του ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα.
Βάσει της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας, πολλές διαστάσεις της οποίας επέκριναν ανθρωπιστικές οργανώσεις, μια πρώτη ομάδα εκατοντάδων μεταναστών θα επαναπροωθηθεί αύριο από την Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αρκετές εκατοντάδες Σύροι οι οποίοι ζουν σήμερα στην Τουρκία θα αρχίσουν να μεταφέρονται παράλληλα στη Γερμανία.
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Παρασκευή την Άγκυρα ότι εξαναγκάζει παράνομα δεκάδες Σύρους καθημερινά να επιστρέφουν στην εμπόλεμη πατρίδα τους, υπογραμμίζοντας τους φόβους για τους κινδύνους παραβιάσεων των δικαιωμάτων των προσφύγων από τις τουρκικές αρχές. Η Άγκυρα διέψευσε την καταγγελία.
Μολαταύτα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών κάλεσε προχθές την ΕΕ να πάρει θέση για τους εξαναγκαστικούς επαναπατρισμούς. «Έλεγα πάντα ότι η Τουρκία είναι ένας αμφισβητήσιμος εταίρος», πρόσθεσε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία ανήκει στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), μιλώντας επίσης στην αυστριακή δημόσια ραδιοφωνία.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια