Σκληρή κριτική της Ε.Ε στην Τουρκία για την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σκληρή κριτική της Ε.Ε στην Τουρκία για την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
0

Στην ετήσια έκθεση της για την Τουρκία, η Κομισιόν, αν και εξαίρει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα καθώς και τους χειρισμούς της Άγκυρας στο θέμα της εισροής εκατομμυρίων προσφύγων, δεν παρέλειψε ν’ ασκήσει έντονη κριτική για την «οπισθοδρόμηση» της γείτονος χώρα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η ελευθερία των ΜΜΕ, η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιώματων.

Η έκθεση που εξετάζει την πρόοδο της Τουρκία στην εκπλήρωση των προυποθέσεων για την ένταξη της στην Ε.Ε (όπως και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων) παρατηρεί μεταξύ άλλων πως  «η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών έχουν υπονομευθεί από το 2014, ενώ δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται υπό ισχυρή πολιτική πίεση» και συμπληρώνει πως υπήρξε σημαντική οπισθοδρόμηση στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης και της δυνατότητας να γίνονται συγκεντρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση καθυστέρησε σημαντικά να δει το φως στη δημοσιότητα κυρίως λόγω των τουρκικών εκλογών, καθώς και για το γεγονός πως η κριτική στην τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στην Τουρκία και την Κομισιόν όσο αφορά το μεταναστευτικό.


Στη σκληρή κριτική που της άσκησε η Ε.Ε., η κυβέρνηση Ερντογάν αντέδρασε εξίσου έντονα χαρακτηρίζοντας «άδικες» τις επικρίσεις της αναφορικά με το σεβασμό του κράτους δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεω σχολίασε ως «απαράδεκτα» τα σχόλια της έκθεσης για τις εξουσίες που ασκεί ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το γεγονός πως η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, που ηγείται της χώρας εδώ και δώδεκα χρόνια, έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια πολλές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την "ανεξάρτητη και αντικειμενική" δικαστική εξουσία και την ελευθερία έκφρασης γενικά.

Μολαταύτα στο τέλος της ανακοίνωσης του υπουργείου γίνεται λόγος για«δίκαιες και λογικές κριτικές» που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM