Σκύλος με κόκκινο φιόγκο ήταν κρυμμένος σε πίνακα του Πάμπλο Πικάσο

Εντοπίστηκε σκύλος με κόκκινο φιόγκο κρυμμένος σε πίνακα του Πάμπλο Πικάσο Facebook Twitter
Φωτ.: smithsonianmag.com
0

Στον πίνακα Le Moulin de la Galette (1900) του Πάμπλο Πικάσο εντοπίστηκε με τη χρήση ακτίνων Χ ένας σκύλος που εκ πρώτης όψεως δεν φαινόταν.

Υπεύθυνος για την εξαφάνιση του σκύλου από τον πίνακα ήταν ο ίδιος ο Πάμπλο Πικάσο.

Στο σημείο, που είχε ζωγραφίσει αρχικά το σκυλί ο Πάμπλο Πικάσο, αργότερα φαινόταν κάτι σαν παλτό. Επίσης δεν ήταν η μόνη αλλαγή στην οποία προέβη ο γνωστός ζωγράφος στο έργο του Le Moulin de la Galette. Ο καλλιτέχνης άλλαξε επίσης το φύλο ενός ζευγαριού στην πίστα και ζωγράφισε μια άδεια καρέκλα, σύμφωνα με το CNN.

«Αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει αυτό το παρατεταμένο “φάντασμα” του σκύλου», λέει στο Reuters η Ζουλί Μπαρτέν ανώτερη συντηρήτρια έργων ζωγραφικής στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης.

«Υπάρχει κόκκινη μπογιά που φαίνεται. Αν κοιτάξετε πολύ προσεκτικά, μπορείτε να δείτε τα μάτια και τα αυτιά του. Και μπορείτε να δείτε ότι, αποκρύπτοντάς το, άφησε στην πραγματικότητα το περίγραμμα της κορυφής του κεφαλιού ούτως ώστε να είναι ακόμα ορατό».

Τώρα, παραμένει μόνο το περίγραμμα του σκύλου. Ωστόσο, χάρη στην απεικόνιση που έγινε κατά την προετοιμασία της έκθεσης του Guggenheim με θέμα «Ο νεαρός Πικάσο στο Παρίσι», οι επιμελητές είναι σε θέση να προσεγγίσουν πώς θα μπορούσε να μοιάζει το σκυλί πριν «γίνει» παλτό.

«Οι ακτίνες Χ χαρτογραφούν την κατανομή των στοιχείων που περιέχονται στον πίνακα, συμπεριλαμβανομένων των ανόργανων χρωστικών ουσιών», λέει η Ζουλί Μπαρτέν. «Η εικόνα του σκύλου είναι μια ψευδοχρωματική απεικόνιση που δημιουργήθηκε με τη χαρτογράφηση της κατανομής των χρωστικών Vermillion red, zinc white και iron-containing ochres». Αυτό που αποκάλυψε αυτή η σάρωση ήταν η φιγούρα του σκυλιού που φαίνεται να είναι ένα σπανιέλ καβαλιέ Κινγκ Τσάρλς με ένα μικρό κόκκινο φιόγκο γύρω από το λαιμό του. «Ήταν ενδιαφέρον για μένα ότι ζωγράφισε βιαστικά πάνω από αυτό το σκυλί, το οποίο θα ήταν μια μάλλον συναρπαστική πτυχή της σύνθεσης», λέει η ίδια στο CNN.

Κάποιοι ειδικοί αναρωτιούνται αν ο Πικάσο βρήκε τον σκύλο ίσως, ενοχλητικό.

«Εξαλείφοντας τον σκύλο, ο Πάμπλο Πικάσο εστιάζει με περισσότερη προσοχή στις φιγούρες και τον χώρο», λέει στο Hyperallergic η Μέγκαν Φοντανέλα, επιμελήτρια της έκθεσης του Guggenheim. «Τώρα μπορεί κανείς να παρατηρήσει πόσο διαφοροποιημένη είναι η πράξη που απεικονίζεται στον πίνακα Le Moulin de la Galette, με τους θαμώνες της αίθουσας χορού να κοιτάζουν προς διάφορες κατευθύνσεις».

Ο Τομ Γουίλιαμς, ιστορικός τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μπελμόντ, λέει στους New York Times ότι η αφαίρεση του σκύλου ήταν η σωστή κίνηση. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον συγκεκριμένο πίνακα με έναν σκύλο σε πρώτο πλάνο», υποστηρίζει. «Δεν είμαι σίγουρος ότι ένας σκύλος, και ιδιαίτερα ένας μικρός σκύλος, βγάζει νόημα στη σκοτεινή, ανήσυχη και ερωτικά φορτισμένη ατμόσφαιρα που ο Πικάσο δημιούργησε τόσο έξοχα σε αυτόν τον πίνακα».

Εντοπίστηκε σκύλος με κόκκινο φιόγκο κρυμμένος σε πίνακα του Πάμπλο Πικάσο Facebook Twitter
Φωτ.: smithsonianmag.com

Ο Πάμπλο Πικάσο έκανε αλλαγές στα έργα του

Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν γνωστό ότι έκανε αλλαγές στη μέση ενός έργου. Αρκετά έργα από τη «Γαλάζια Περίοδο» του καλλιτέχνη περιέχουν κρυμμένα στοιχεία. Ενώ δούλευε πάνω στη «Σούπα» (1902), ο διάσημος καλλιτέχνης ζωγράφισε πάνω από διάφορα αρχικώς απορριφθέντα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας με την πλάτη γυρισμένη προς τον εν δυνάμει θεατή. Επίσης, ζωγράφισε πάνω από ένα δισκοειδές σχήμα στο «The Crouching Beggar» (1902), ένα έργο που το ίδιο ήταν ζωγραφισμένο πάνω σε ένα προηγούμενο έργο.

«Βλέπουμε, όλο και περισσότερο, ότι αυτό ήταν μέρος της διαδικασίας εργασίας του Πικάσο», λέει η Ζουλί Μπαρντέν στο CNN. «Καθώς ανέπτυσσε μια σύνθεση, ζωγράφιζε ορισμένα στοιχεία ή τα μετέτρεπε σε νέες συνθετικές λεπτομέρειες. Και, πολύ συχνά, άφηνε πτυχές της υποκείμενης αρχικής σύνθεσης εν μέρει εμφανείς σε έναν θεατή που κοιτούσε πολύ προσεκτικά».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

 «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία»: Για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μίλησε ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Πολιτισμός / Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Το κόσμημα φέρει ιστορική σημασία, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει μερικά από τα αυθεντικά διαμάντια του θρυλικού "κολιέ των διαμαντιών" που βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου τη δεκαετία του 1780
LIFO NEWSROOM
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ