Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή να γίνεται στόχος πυροβολισμών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενημέρωσε για τις εξελίξεις, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξαν τραυματίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «ανεύθυνο» και «επικίνδυνο» συμβάν.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μια αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή έγινε στόχος πυροβολισμών» στο Σουδάν χθες Δευτέρα, επεσήμανε ο Μπλίνκεν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία. «Το προσωπικό μας είναι σώο και ασφαλές» πρόσθεσε.
Προειδοποιήσεις Μπλίνκεν
Μετά και το περιστατικό αυτό, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε τηλεφωνικές επαφές με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο - γνωστό και ως Χαμέτι - και τον επικεφαλής του στρατού του Σουδάν, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, προειδοποιώντας αμφότερους για τις συνέπειες που θα έχουν αντίστοιχα συμβάντα.
Ο Μπουρχάν ηγείται του συμβουλίου που κυβερνά το Σουδάν, το οποίο συστάθηκε μετά το πραξικόπημα του 2021. Οι ΔΤΥ φέρονται σύμφωνα με ορισμένες πηγές να εκτελούν σχέδιο παραγόντων πιστών στον άλλοτε δικτάτορα του Σουδάν Όμαρ Χασάν ελ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε από τους στρατηγούς του το 2019, εν μέσω λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του καθεστώτος του.
Ο επικεφαλής των ΔΤΥ, ο στρατηγός Ντάγκλο, είναι αναπληρωτής του.
«Το περιστατικό ερευνάται προκειμένου να διευκρινίσουμε τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες που διαθέτουμε, προκλήθηκε από δυνάμεις που συνδέονται με το RSF» διευκρίνισε ο Μπλίνκεν.
«Κατέστησα απολύτως ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απειλή για επιθέσεις εναντίον των διπλωματών μας είναι εντελώς απαράδεκτη» υπογράμμισε και εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας που επηρεάζει αμάχους, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής.
Σημειώνεται πως το βράδυ της Δευτέρας «δέχθηκε επίθεση» ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Σουδάν, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Μπλίνκεν κάλεσε και τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν σε εκεχειρία και υπογράμμισε πως και οι δύο έχουν ευθύνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια και την υγεία των αμάχων, του διπλωματικού προσωπικού και των εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής».
Ο στρατηγός Ντάγκλο, αναφερόμενος στη συνομιλία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, επεσήμανε πως «συζήτησαν πιεστικά ζητήματα».
«Θα έχουμε και άλλη συνομιλία για να συνεχίσουμε τον διάλογο και να εργαστούμε χέρι- χέρι για να χτίσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για τα κράτη μας» ενημέρωσε, μέσω Twitter.
Following a conversation with U.S. Secretary of State @SecBlinken and outreach by other friendly nations similarly calling for a temporary ceasefire, The RSF reaffirms its approval of a 24 HR armistice to ensure the safe passage of civilians and the evacuation of the wounded. 1/4
— Mohamed Hamdan Daglo (@GeneralDagllo) April 18, 2023
Από το Σάββατο, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των RSF, παραμένει άγνωστη η τοποθεσία που βρίσκεται ο Ντάγκλο.
Μαίνονται οι μάχες
Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σάββατο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 185 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.800 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Φόλκερ Πέρτες. Εξάλλου έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στο Χαρτούμ.
Καπνός καλύπτει την πρωτεύουσα, οι κάτοικοι της οποίας αναφέρουν αεροπορικές επιδρομές, πυρά του πυροβολικού και πυροβολισμούς.
Οι μάχες στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι είναι οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες και κινδυνεύουν να χωρίσουν το Σουδάν σε δύο στρατιωτικές παρατάξεις οι οποίες είχαν μοιραστεί την εξουσία στη διάρκεια μιας ακανθώδους πολιτικής μετάβασης.
Αν και ο στρατός του Σουδάν υπερτερεί αριθμητικά και διαθέτει αεροπορικές δυνάμεις, το RSF έχει μεγαλύτερη παρουσία στις γειτονιές του Χαρτούμ και άλλων πόλεων. Γραφεία, σχολεία και βενζινάδικα στην πρωτεύουσα παρέμειναν κλειστά χθες, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία επίσης δεν λειτούργησαν.
Οι γέφυρες που ενώνουν το Χαρτούμ με την Ομντουρμάν και τη Μπάχρι έχουν αποκλειστεί από τεθωρακισμένα, ενώ κάποιοι δρόμοι που οδηγούν έξω από την πρωτεύουσα είναι απροσπέλαστοι.
Βάσει ενός σχεδίου μετάβασης με διεθνή υποστήριξη, οι ΔΤΥ επρόκειτο σύντομα να συγχωνευθούν με τον στρατό. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο μετά την όξυνση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.
Προσπάθειες για εκεχειρία
Τόσο η Αίγυπτος, όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται πάνω σε μια πρόταση εκεχειρίας, ανέφεραν πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Το Κάιρο, να σημειωθεί, είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, ενώ ο Ντάγκλο έχει καλλιεργήσει δεσμούς με ξένες δυνάμεις, όπως τα Εμιράτα και η Ρωσία.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον στρατό και το RSF προκειμένου «να τους ενθαρρύνει να δεχθούν μια εκεχειρία».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP/Reuters