Το Spiegel προειδοποιεί για έξοδο Γαλλίας, Ολλανδίας και Ιταλίας απο το ευρώ

Το Spiegel προειδοποιεί για έξοδο Γαλλίας, Ολλανδίας και Ιταλίας απο το ευρώ Facebook Twitter
0

Στην κρίση του ευρώ με αφορμή το ενδεχόμενο ενός «κακού» σεναρίου για τη Γαλλία, την Ολλανδία ή την Ιταλία, αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στο τεύχος του Σαββάτου.

«Το φαινόμενο είναι παράδοξο», τονίζει. «Ενώ οικονομικά η ευρωζώνη εμφανίζεται τόσο σταθερή όσο ποτέ άλλοτε από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2017 θα μπορούσε να γίνει η χρονιά διάλυσης της ευρωζώνης. Οι λόγοι αυτή την φορά δεν είναι οικονομικοί, αλλά πολιτικοί».

Στο άρθρο γίνεται περιγραφή τριών σεναρίων για το ευρώ, το «Nexit», το «Frexit» και το «Itexit».

«Ενδεχόμενη έξοδος της Ολλανδίας από το ευρώ δεν θα προκαλούσε οικονομική κατάρρευση, τους κραδασμούς θα μπορούσαν να απορροφήσουν οι υπόλοιπες χώρες, αλλά θα ήταν μια λυπηρή εξέλιξη, κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση», παρατηρεί ο Γερμανός δημοσιογράφος περιγράφοντας όλα τα ενδεχόμενα, κυρίως στον τομέα του εμπορίου, καθώς η Ολλανδία εξάγει περισσότερα προϊόντα από όσα εισάγει.

Διαφορετικές οι προοπτικές ενός Frexit. «Μετά από τυχόν έξοδο της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να επιζήσει το ευρώ. Θα ήταν ο θάνατος, ακόμη και οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα για να μην παρασυρθούν στη δίνη μιας υποτίμησης.

Έξοδος της Ιταλίας φαίνεται ως ένα πιο πιθανό ενδεχόμενο. Βραχυπρόθεσμα θα ήταν καλύτερα για τους Ιταλούς... αλλά για τους επενδυτές η επιστροφή στη λίρα θα ήταν μια κρατική χρεοκοπία», επισημαίνεται στο άρθρο.

«Πιθανότητες για τα τρία exit;.... Η πολιτική κάστα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο καλό είναι να προετοιμάζονται, διότι ένας απαισιόδοξος είναι ένας αισιόδοξος με εμπειρία».

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Διεθνή / Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να λάβει η Ουάσινγκτον μερίδιο των ουκρανικών ορυκτών
LIFO NEWSROOM
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM