Το Spotify αφαιρεί τη μουσική του Νιλ Γιανγκ- Μετά τη διαμάχη περί παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό

Το Spotify αφαιρεί τη μουσική του Νιλ Γιανγκ- Μετά την διαμάχη περί παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Το Spotify άρχισε να αφαιρεί τη μουσική του Νιλ Γιανγκ καθώς ο διάσημος μουσικός επέκρινε την πλατφόρμα, ζητώντας της να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και τον podcaster Τζόι Ρόγκαν.

Ο Γιανγκ κατηγόρησε το Spotify για παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid. «Μπορούν να έχουν τον Ρόγκαν ή τον Γιανγκ. Όχι και τους δύο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρόγκαν επικρίθηκε σφόδρα μετά από συνέντευξη με έναν ειδικό λοιμωξιολόγο, ο οποίος είναι αντίθετος στα εμβόλια του κορωνοϊού για τα παιδιά, πράγμα που ενόχλησε τον μουσικό.

Το Spotify από την πλευρά του είπε ότι «λυπάται» για την κίνηση του Γιάνγκ και ελπίζει να επιστρέψει σύντομα στην πλατφόρμα.

Ο Καναδό-Αμερικανός μουσικός κατηγόρησε δημοσίως το Spotify τη Δευτέρα ότι «διέδωσε ψεύτικες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια - πιθανότατα προκαλώντας τον θάνατο σε όσους πιστεύουν αυτή την παραπληροφόρηση».

Σε άλλη δήλωση που δημοσιεύτηκε στο site του την Τετάρτη, ο μουσικός αποκάλεσε την πλατφόρμα «σπίτι της απειλητικής για τη ζωή παραπληροφόρησης για τον Covid», λέγοντας πως πωλούνται ψέματα για το χρήμα.

Ευχαρίστησε επίσης τη δισκογραφική του εταιρεία, την Reprise Records που ανήκει στην Warner Brothers, για την υποστήριξη της απόφασής του, λέγοντας ότι περίπου το 60% του συνόλου της μουσικής του που μεταδίδεται σε ροή προέρχεται από ακροατές του Spotify.

«Ευχαριστώ την Warner Brothers που στάθηκε δίπλα μου, χάνοντας το 60% του παγκόσμιου εισοδήματός μου μέσω streaming στο όνομα της Αλήθειας», έγραψε ο μουσικός.

Το Spotify φέρεται να πλήρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα στο podcast του The Joe Rogan Experience το 2020. Το πρόγραμμα είναι το κορυφαίο podcast στο Spotify και φέρεται να το «κατεβάζουν» σχεδόν 200 εκατομμύρια φορές το μήνα.

Την Τετάρτη, το Spotify απάντησε στο τελεσίγραφο του τραγουδιστή.

«Θέλουμε όλο το μουσικό και ηχητικό περιεχόμενο του κόσμου να είναι διαθέσιμο στους χρήστες του Spotify. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη για την εξισορρόπηση τόσο της ασφάλειας για τους ακροατές όσο και της ελευθερίας των δημιουργών.

»Έχουμε θεσπίσει λεπτομερείς πολιτικές περιεχομένου και έχουμε αφαιρέσει πάνω από 20.000 επεισόδια podcast που σχετίζονται με τον Covid από την αρχή της πανδημίας» ανέφερε η πλατφόρμα.

Το Spotify έχει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ακροατές μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένων άνω των 170 εκατομμυρίων που πληρώνουν συνδρομή στην υπηρεσία.

Ωστόσο ο Γιανγκ δεν είναι το πρώτο άτομο που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο του podcast του Ρόγκαν.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα γιατρών, επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στο Spotify αναφέροντας το «άσχετο ιστορικό» του prodcaster στη συζήτηση για την πανδημία Covid-19.

Η επιστολή αναφερόταν σε ένα επεισόδιο στο οποίο ο Ρόγκαν πήρε συνέντευξη από τον Δρ Ρόμπερτ Μαλόουν, έναν ιολόγο που εργάστηκε στην πρώιμη έρευνα στην τεχνολογία mRNA πίσω από πολλά εμβόλια για τον Covid-19, αλλά ο οποίος είναι πλέον επικριτικός για τις θεραπείες.

Πολλοί αμφισβήτησαν έντονα τον ισχυρισμό του Δρ. Μαλόουν ότι ο εμβολιασμός θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο άτομα που είχαν ήδη Covid-19.

Πρόσθεσε δε, ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν υπνωτίσει το κοινό ώστε να υποστηρίξει τα εμβόλια, κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ της πανδημίας και της ανόδου του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930.

Το Twitter διέγραψε τον λογαριασμό του Δρ Μαλόουν, κατηγορώντας τον για διάδοση παραπληροφόρησης.

Ο Ρόγκαν έχει επίσης επικριθεί στις ΗΠΑ επειδή διαφημίζει το αντιπαρασιτικό φάρμακο ιβερμεκτίνη ως θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Αρκετοί καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού μουσικού Darren Sangita και του Γερμανού παραγωγού techno Skee Mask, αφαίρεσαν τη μουσική τους από το Spotify, πρωτοστατώντας σε ένα μικρό κίνημα «Boycott Spotify».

Όσο για τον Γιανγκ, είχε αφαιρέσει τα τραγούδια του από το Spotify και το 2015, αφού δήλωσε ότι η ποιότητα ήχου τους δεν ήταν αρκετά καλή.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ