Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν ικανοποιήθηκαν από τις τουρκοκυπριακές αρχές τα αιτήματα για πρόσβαση σε χώρους λατρείας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν ικανοποιήθηκαν από τις τουρκοκυπριακές αρχές τα αιτήματα για πρόσβαση σε χώρους λατρείας Facebook Twitter
0

Ογδόντα οκτώ από τα 128 αιτήματα για πρόσβαση σε χριστιανικούς, ορθόδοξους και καθολικούς χώρους λατρείας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ενέκριναν οι τουρκοκυπριακές «αρχές», σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες κατά το 2015.


Παρόλα αυτά, ο αριθμός των χριστιανών προσκυνητών στους χώρους λατρείας όπου δόθηκε άδεια πρόσβασης αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του 2015.


Ορισμένες ομάδες θρησκευτικών μειονοτήτων κατήγγειλαν επιτήρηση των δραστηριοτήτων τους από την αστυνομία και πολιτική κριτική προς Τουρκοκύπριους, που ασπάστηκαν άλλες θρησκείες, ειδικότερα το Χριστιανισμό.


Σύμφωνα με την έκθεση η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε, κατά το 2015, στους Τουρκοκύπριους πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους που βρίσκονται στις ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές, στις οποίες είναι ανοικτά οκτώ τεμένη, αλλά σε δύο με τρία δεν υπήρχαν ορισμένες διευκολύνσεις.

 

Σε ό,τι αφορά το έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά αναφέρεται πως αυτή καθόρισε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το νησί, για τους οποίους χρειαζόταν να ληφθούν επειγόντως μέτρα συντήρησής τους. Αυτοί οι χώροι περιλάμβαναν εφτά εκκλησίες και μοναστήρια στα κατεχόμενα και τέσσερα τεμένη στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές. Επίσης, γίνεται αναφορά στη συνέχιση των εργασιών για αποκατάσταση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, στην Καρπασία.


Εξάλλου, αναφέρεται πως η Επίτροπος Διοικήσεως αποφάνθηκε πως τέσσερα παράπονα για περιορισμούς στις θρησκευτικές ελευθερίες στα σχολεία είχαν βάση και ζήτησε να έχει διαβουλεύσεις με το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, μετά την εξέταση των παραπόνων, η επίτροπος Διοικήσεως κατέληξε στο συμπέρασμα πως το υπουργείο Παιδείας δεν διασφάλιζε την ουδετερότητα του κράτους και παρεμπόδιζε την ελευθερία θρησκείας, σκέψης, έκφρασης και συνείδησης, κάτι που δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση πως ευνοείτο μια συγκεκριμένη θρησκεία.


Ύστερα από διαβουλεύσεις με την επίτροπο, το υπουργείο εξέδωσε μια νέα εγκύκλιο τροποποιώντας την πολιτική του για τις εξαιρέσεις, ωστόσο η επίτροπος απέρριψε την εγκύκλιο γιατί απαιτούσε από τους αιτούντες να δηλώνουν τη θρησκεία τους, αναφέρεται στην έκθεση.


Τέλος, σημειώνεται πως οι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση με του ηγέτες των δύο κοινοτήτων, κκ Αναστασιάδη και Ακιντζί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM