Στη σκιά του κορωνοϊού οι θρησκείες του κόσμου

Στη σκιά του κορωνοϊού οι θρησκείες του κόσμου Facebook Twitter
3

Ο κορωνοϊός αλλάζει πολλά τελετουργικά και συνήθειες σε εκκλησίες, τεμένη και συναγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο, γράφει η Deutsche Welle.

Ο Πάπας στη Ρώμη πρωτοστατεί κάθε πρωί στο Βατικανό στην επισήμως μοναδική καθολική λειτουργία σε ολόκληρη την Ιταλία. Επίσκοποι και διοικήσεις εκκλησιών, ανεξάρτητα από το δόγμα και την εθνικότητα, αναγκάζονται, λόγω των εξελίξεων, να ακυρώσουν σωρεία διοργανώσεων.

Στις ΗΠΑ οι περισσότερες συναγωγές παραμένουν κλειστές. Η γιορτή του Πουρίμ που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και υπό κανονικές συνθήκες γιορτάζεται, μεταξύ άλλων, με μασκαρέματα παιδιών που μοιάζουν λίγο με την αποκριά, είτε δεν γιορτάζεται καθόλου είτε ελάχιστα. Με ανάλογους περιορισμούς ξεκίνησε και η διάσημη ινδουιστική γιορτή Χόλι στην Ινδία.

Από ισλαμικής πλευράς το Κεντρικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι είναι «απολύτως επιτρεπτό» αν «ένα τζαμί αναστείλει προληπτικά την προσευχή της Παρασκευής ή άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις». Ο ισλαμολόγος και καθηγητής Θρησκευτικών Μουχάναντ Κορχίντε μιλώντας στην DW αναφέρεται στην απόφαση για το κλείσιμο του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκας: «Πρόκειται για το ισχυρότερο δυνατό μήνυμα που δείχνει πόσο μεγάλο είναι το αίσθημα ευθύνης».

Ορισμένες θρησκευτικές ομάδες συνέβαλλαν στην εξάπλωση του ιού

Κλειστός παραμένει ο Άγιος Πέτρος στη Ρώμη ενώ άλλες σημαντικές εκκλησίες του Χριστιανισμού, όπως ο καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη περιορίζουν τον αριθμό των επισκεπτών. Την ίδια στιγμή με απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης οι πιστοί που εισέρχονται στις συναγωγές της χώρας δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο αριθμό.

Ο ερευνητής κρίσεων Φρανκ Ροζενλίμπ θεωρεί σωστά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις εκκλησίες στη Γερμανία διότι όπως λέει, έχουν ευθύνη έναντι των πιστών. Όλα τα μέτρα, συνεχίζει ο γερμανός ειδικός, απορρέουν από τις αναλύσεις και τα κριτήρια του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο και διαχειρίζεται την κρίση του κορωνοϊού από επιστημονικής πλευράς.

Έχει ενδιαφέρον ότι η εξάπλωση του ιού ανά τον κόσμο, έγινε εν μέρει με υπαιτιότητα ορισμένων θρησκευτικών ομάδων, όπως μιας χριστιανικής αίρεσης στη Νότια Κορέα, η οποία αψηφώντας τις εκκλήσεις των αρμοδίων, συνέχισε να πραγματοποιεί λατρευτικές εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Παρόμοια και στο Ιράν, στην πόλη Γκνομ, μια ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα για τους σιίτες, οι θρησκευτικοί ηγέτες αρνήθηκαν να παραμείνουν σε καραντίνα και σήμερα το Ιράν ανήκει στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα.

Ο Φρανκ Ροζενλίμπ διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα μια τάση να δοθεί στο ζήτημα του κορωνοϊού μια «διάσταση αποκάλυψης, όχι από τις εκκλησίες ή τις θρησκείες αλλά από οπαδούς θεωριών συνομωσίας». Παρόμοια φαινόμενα υπήρξαν και λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, πολύ πριν μπουν στη ζωή μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα Fake News, υπογραμμίζει ο γερμανός ειδικός.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καλύτερος σκακιστής του κόσμου θύμωσε και αποχώρησε από τουρνουά για ένα παντελόνι

Διεθνή / Ο καλύτερος σκακιστής του κόσμου θύμωσε και αποχώρησε από τουρνουά για ένα παντελόνι

Του ζητήθηκε να αλλάξει το τζιν που φορούσε, αφού πλήρωσε πρόστιμο κι εκείνος αρνήθηκε - «Είμαι πολύ μεγάλος σε αυτό το σημείο για να με νοιάζει και πάρα πολύ», δήλωσε ο Μάγκνους Κάρλσεν
LIFO NEWSROOM
Μασκ εναντίον MAGA: «Εμφύλιος» των Ρεπουμπλικανών στο Χ με αφορμή το μεταναστευτικό

Διεθνή / Μασκ εναντίον MAGA: «Εμφύλιος» των υποστηρικτών Τραμπ με αφορμή το μεταναστευτικό

Οι επιχειρηματίες της τεχνολογίας που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκαν έντονα με Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς για τις άδειες παραμονής των εξειδικευμένων εργατών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εξηγήστε μου παρακαλώ:Μιλάμε τόσες μέρες για τον συνωστισμό σε λατρευτικά κέντρα (για να μην περιοριστώ σε χριστιανικές εκκλησίες), για το κατά πόσο κινδυνεύουν οι πιστοί από τη Θεία Κοινωνία και τη στενοκεφαλιά κάποιων ιεραρχών. Και ΑΡΙΣΤΑ κάνουμε.Μήπως όμως η όλη συζήτηση δεν πείθει μερικούς ΚΑΙ επειδή ταυτόχρονα τα ΜΜΕ (όχι μόνο στην Ελλάδα) παραμένουν σε λειτουργία;Ο κάθε καλοπροαίρετος νομίζω πως αντιλαμβάνεται το επιχείρημά μου: Δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση, από τη στιγμή που απαγορεύεις τη λειτουργία σε σχολεία, να αφήνεις απέξω από την απαγόρευση κάθε άλλο χώρο όπου μπορεί να συνωστιστεί κόσμος. Πράττοντάς το, αντιφάσκεις και δεν δίνεις ξεκάθαρο μήνυμα. Ποιο το νόημα να παραμείνουν ανοιχτά μπαρ, καφετερίες και ναοί αν η προσέλευση εκεί αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία; Δεν ήταν παλαβοί, αντικοινωνικοί, ωχαδερφιστές, εγωκεντρικοί οι πολίτες που πήγαν και κάθισαν στα καφέ πριν εφαρμοστεί η απαγόρευση, η Πολιτεία ήταν ανακόλουθη στις αποφάσεις της.
Καλοπροαίρετα επίσης, κάνετε 2 λάθη :1. Η μη συμπερίληψη στα περιοριστικά μέτρα - εκτός των ήδη καθορισθέντων τομέων -, “κάθε άλλου χώρου” ή ειδικά “των ΜΜΕ” (εδώ αντιφάσκετε μέσα στο ίδιο σχόλιο), ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΛΟΓΟ ΑΠΕΙΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗΣΑΝ.Γιατί η κατάσταση είναι δυναμική, εξελίσσεται και αν - λέμε “ΑΝ” - κάποιοι χώροι μπορούν ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ να εξαιρεθούν και να παραμείνουν εξισορροπητικά σε κανονικό ρυθμό λειτουργίας, ΓΙΑΤΙ ΌΧΙ ; Αρκεί αυτό να είναι τεκμηριωμένα και επιστημονικά ασφαλές.(Την δυναμικότητα της κατάστασης αδυνατούσε να καταλάβει και κάποιος δημοσιογράφος σε κανάλι – “συμπολιτευτικό” μάλιστα -, που 10 μέρες πριν είχε καούρα και ωρυόταν, “ας πάρει επιτέλους μία απόφαση η κυβέρνηση, θα γίνουν οι υπόλοιπες σχολικές εκδρομές που έχουν προγραμματιστεί για το εξωτερικό ή όχι” ;). 2. Αν σταματήσουν ΟΚΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ την λειτουργία τους τα ΜΜΕ, πως θα ενημερώνονται οι πολίτες και η κοινωνία συνολικά ;Νομίζω λοιπόν, ότι βρέθηκε η “χρυσή τομή” και για αυτό. Συστήνεται να μην συνευρίσκονται κοντύτερα των 2 μέτρων απόστασης όσοι είναι ανάγκη να συνεργάζονται στον ίδιο χώρο και – παράλληλα – με αίσθημα ατομικής ευθύνης, να λαμβάνουν τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας. Στην ΕΡΤ πάντως σήμερα, οι δύο δημοσιογράφοι των δύο πρωϊνών εκπομπών ήταν σε διαφορετικούς χώρους.
Θα ευχόμουν οι επικεφαλής των δύο κυρίαρχων δογμάτων του Χριστιανισμού - τουλάχιστον - να συνέπρατταν σε επίπεδο κορυφής.Και να συμπαρασταθούν ηθικά, οργανωτικά αλλά εξίσου ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ στους δοκιμαζόμενους λαούς. Αυτό θα ήταν η έμπρακτη έκφραση αγάπης και αλληλεγγύης, που πρώτιστα διδάσκει η χριστιανική θρησκεία.