Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε σχεδιάζει να αφαιρέσει τα κέρατα των ρινόκερων που ζουν μέσα στα εθνικά πάρκα της χώρα, σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνει τους λαθροθήρες, σύμφωνα με το προσωπικό προστασίας της άγριας ζωής. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μία αιματηρή χρονιά όπου θανατώθηκαν στη χώρα 50 ρινόκεροι.
Η «Aware Trust» είναι μία από τις δύο περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που θα συνδράμουν στο έργο της κυβέρνησης για την αφαίρεση των κεράτων από περίπου 100 ρινόκερους που ζουν στα εθνικά πάρκα.
600 επιπλέον ρινόκεροι ζουν σε ιδιωτικά καταφύγια της Ζιμπάμπουε, τα οποία είναι πιθανό να συμμετάσχουν στη διαδικασία αφαίρεσης για λόγους ασφαλείας.
Το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερων είναι ιδιαίτερα επικερδές αφού διοχετεύεται στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική και την κατασκευή φαρμάκων που θεραπεύουν διάφορες ασθένειες, από πυρετούς μέχρι ηπατικά προβλήματα.
1.305 ρινόκεροι θανατώθηκαν πέρυσι σε μία χρονιά-ρεκόρ για την Αφρική. «Η ανεξέλεγκτη λαθροθηρία ρινόκερων στη Νότια Αφρική αποτελεί μια εντυπωσιακή απεικόνιση του μεγέθους της κρίσης που αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο η άγρια ζωή» ανέφερε σε δήλωσή της τον περασμένο Ιανουάριο η Ginette Hemley, αντιπρόεδρος του τμήματος για τη διατήρηση της άγριας ζωής στο Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής.
Η Lisa Marabini, διευθύντρια της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης «Aware Trust» δήλωσε στο Reuters ότι η διαδικασία αφαίρεσης κεράτων κοστίζει 1.200 δολάρια. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους λαθροθήρες να μην έχουν να περιμένουν πολλά αν έρθουν στη Ζιμπάμπουε».
Το διεθνές εμπόριο των κεράτων ρινόκερων έχει απαγορευθεί διεθνώς από το 1977, κάτι που δεν μείωσε την όρεξη των λαθρεμπόρων σε διάφορες χώρες της Ασίας. Το κυνήγι και η δολοφονία των ρινόκερων επιφέρει ποινή φυλάκισης 9 ετών στη Ζιμπάμπουε.
Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και για τους αφρικανικούς ελέφαντες που μπαίνουν στο στόχαστρο λαθροθηρών για τους χαυλιόδοντες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση «Amboseli Trust For Elephants» τέτοιου είδους εγχειρήματα (σ.σ. όπως η αφαίρεση κεράτων) θεωρούνται δύσκολα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ειδών, του πόνου που προκαλεί η διαδικασία στα ζώα και του κόστους που απαιτείται.
Με πληροφορίες από Vocativ
σχόλια