Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι: «Αμυνόμαστε μαζί»- Θα ζητήσει μαχητικά αεροσκάφη από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: «Αμυνόμαστε μαζί» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Αμυνόμαστε μαζί» διεμήνυσε ο Ζελένσκι στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πριν από λίγο. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής. 

«Η Σύνοδος Κορυφής θα μας δώσει την ευκαιρία να υποδεχθούμε τον πρόεδρο Ζελένσκι και να επαναλάβουμε ακόμα μια φορά την αμέριστη στήριξή μας στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας. Η στήριξη της ΕΕ, ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, σε αυτήν την προσπάθεια, θεωρείται δεδομένη, να δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό και στην ουκρανική κυβέρνηση να μπορεί να διαπραγματευτεί μία δίκαιη ειρήνη με το ρωσικό εισβολέα, με τους όρους όμως που η ίδια θα θέσει», σημείωσε o Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του. 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επεσήμανε σήμερα ότι η χώρα του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παράσχει οποιουδήποτε είδους στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να επιβληθεί νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα αυτό να συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο Ζελένσκι έφτασε σήμερα στην πρωτεύουσα του Βελγίου για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής και να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες περισσότερα όπλα για τη χώρα του- πάνω από όλα μαχητικά αεροσκάφη- ώστε να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, αλλά και να ξεκινήσουν γρήγορα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, που ταξίδεψε στις Βρυξέλλες από το Παρίσι μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

Μακρόν-Σολτς και η «φόρμουλα ειρήνης» του Ζελένσκι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η «φόρμουλα ειρήνης» του Ζελένσκι θα πρέπει να γίνει στέρεο θεμέλιο για την παγκόσμια διάσκεψη. Την αναφορά αυτή έκανε χθες βράδυ σε συνέντευξη Τύπου πριν από μια τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Είπε ακόμη ότι η Ρωσική Ομοσπονδία «δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει», και συμπλήρωσε πως η Ουκρανία «μπορεί να βασιστεί στο Παρίσι, τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους τους».

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι «αποφασισμένη να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει και να αποκαταστήσει τα νόμιμα δικαιώματά της», προσθέτοντας ότι το Παρίσι θα «συνεχίσει τις προσπάθειές του» να παραδώσει όπλα στο Κίεβο.

«Αγωνίζεται για την ειρήνη και κουβαλά τις αξίες της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης: Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μόνη», έγραψε ο Μακρόν μια ώρα μετά το τέλος του δείπνου στα Ηλύσια Πεδία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Όλαφ Σολτς.

Μιλώντας στο Παρίσι, από την πλευρά του ο Γερμανός Καγκελάριος είπε ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας για όσο χρειαστεί και οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σήμερα Πέμπτη θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης με το Κίεβο.

«Στέλνω ένα σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες: Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο Σολτς.

Επίσης ο Γερμανός καγκελάριος σήμερα προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του προς την Ουκρανία. Η Γερμανία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει στην Ουκρανία «τη μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη αλλά επίσης και την πιο χειροπιαστή στήριξη σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις όπλων», δήλωσε.

Η συνάντηση είναι μια ευκαιρία για να «σταλεί αυτό το μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης για μια ακόμα φορά και για να δείξουμε ότι θα συνεχίσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία, στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της, για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο Σολτς.

Κριτική από Μελόνι για τον Ζελένσκι στο Παρίσι

Πάντως κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε «άτοπη» την πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία οδήγησε στη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι.

«Η ισχύς μας πρέπει να βρίσκεται στην ενότητα. Η στήριξή μας στην Ουκρανία είναι πλήρης, η Ιταλία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην φάση της ανοικοδόμησης», πρόσθεσε η Μελόνι.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM