Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, επέκρινε σήμερα τη Ρωσία αναφέροντας ότι δεν συνεργάζεται στις έρευνες που γίνονται για την υπόθεση Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ το ζήτημα θα συζητηθεί σε επίπεδο Ε.Ε.
Η Ρωσία πρέπει να βοηθήσει στη διερεύνηση αυτού που συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στο Βερολίνο με υποψίες ότι δηλητηριάσθηκε, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πριν από συνομιλίες με τους ομολόγους του στην ΕΕ για το τι θα πράξουν στη συνέχεια.
«Περιμένουμε από τη Ρωσία να συμμετάσχει στις προσπάθειες για να ξεκαθαρισθεί τι συνέβη, όμως αυτή τη στιγμή αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει», δήλωσε ο Μάας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα το συζητήσουμε αυτό σήμερα επειδή θα ήταν πιο εύκολο για τη Μόσχα να συμμετάσχει στην έρευνα, διαφορετικά παραμένει ανοικτό το ζήτημα και η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει πώς θα προχωρήσει», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Δηλητηριάστηκε και ο Ναβάλνι με νόβιτσοκ;
Ο Ρώσος αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, νοσηλεύεται στο Charité του Βερολίνου. Οι γιατροί του θεωρούν πιθανή τη δηλητηρίαση με νευροτοξική ουσία και η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη του Charité.
Η ιατρική ομάδα που έχει αναλάβει την παρακολούθηση του αντιπολιτευόμενου Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε τη Δευτέρα, τονίζει πως θεωρεί πιθανή τη δηλητηρίαση του με νευροτοξίνη, που ανήκει στους αναστολείς της χολινεστεράσης.
Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε λαμβάνοντας υπόψιν τις ιατρικές γνωματεύσεις του Charité, ότι ο Ναβάλνι χρήζει αυξημένης αστυνομικής προστασίας κατά τη νοσηλεία του στο γερμανικό νοσοκομείο, καθώς αποτελεί άτομο που «ενδέχεται να δέχτηκε επίθεση με δηλητήριο».
Όπως παρατηρούν πολλοί αναλυτές, η υπόθεση Ναβάλνι έχει πολλές ομοιότητες με την δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας. Στην επίθεση κατά του Σκριπάλ, σύμφωνα με έρευνες, είχε χρησιμοποιηθεί η νευροτοξική ουσία νόβιτσοκ. Η χημική αυτή ουσία είναι εξαιρετική επικίνδυνη για την υγεία, πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή πρωτεϊνική αντίδραση, η οποία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Ακριβώς όπως και τώρα στην περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι, έτσι και στον Σεργκέι Σκριπάλ η χημική δηλητηρίαση με νόβιτσοκ εμποδίζει την παραγωγή του ενζύμου της χολινεστεράσης.
Πώς λειτουργεί η ουσία νόβιτσοκ στο ανθρώπινο σώμα;
Στον ανθρώπινο μεταβολισμό η χολινεστεράση είναι σημαντική για τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης, μιας σημαντικής ουσίας-vευροδιαβιβαστή. Αυτή η ουσία διεγείρει τις αισθήσεις, συμβάλει στο ξύπνημα του οργανισμού και στην εστίαση της προσοχής.
Εάν η ακετυλοχολίνη δεν μπορεί πια να διασπασθεί, αυτό οδηγεί στο «βομβαρδισμό» του νευρικού συστήματος με ανεξέλεγκτα ερεθίσματα. Οι διαδρομές των σημάτων στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα μοιάζουν υπερφορτωμένες και ακανόνιστες. Οι πληροφορίες από το νευρικό σύστημα διαχέονται στη συνέχεια στους ιστούς του σώματος, στους μύες και στα όργανα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένα προβλήματα σιελόρροιας και δύσπνοιας, επειδή ο ασθενής δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τους μύες του αναπνευστικού συστήματος. Η παράλυση και οι σπασμοί μπορεί να είναι θανατηφόροι, εάν η δηλητηρίαση μείνει χωρίς καιρό χωρίς θεραπεία.
σχόλια