Το Telegram, η κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων, έχει γίνει αναπόσπαστο εργαλείο στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται ευρέως από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές και προεδρικούς συμβούλους, γεγονός που την καθιστά βασικό μέσο επικοινωνίας, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων.
Τη Δευτέρα, ενώ ο ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, βρισκόταν υπό κράτηση από τη γαλλική αστυνομία, ο Μακρόν φαινόταν συνδεδεμένος στην πλατφόρμα, όπως επιβεβαίωσε ένας πρώην βουλευτής στο Politico. Ο Ντούροφ, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρωσία και είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Telegram, συνελήφθη απροσδόκητα κατά την άφιξή του στη Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου. Η σύλληψη του Ντούροφ προκάλεσε αντιδράσεις από υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου, όπως ο Έλον Μασκ, αλλά και από Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Αλεξέι Πούσκοφ.
Ο Ντούροφ συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνέργεια στη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος μέσω οργανωμένου εγκλήματος, όπως ανέφερε η εισαγγελία του Παρισιού. Ωστόσο, η έρευνα ξεκίνησε «κατά αγνώστου» και δεν στόχευε συγκεκριμένα τον Ντούροφ.
Οι γαλλικές αρχές είχαν εκφράσει εδώ και καιρό τη δυσαρέσκειά τους για την απροθυμία του Telegram να συνεργαστεί σε θέματα ασφάλειας. Ένας αξιωματούχος της γαλλικής δικαιοσύνης ανέφερε ότι η εταιρεία έχει προκαλέσει απογοήτευση λόγω της άρνησής της να παράσχει απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα.
Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια, η εφαρμογή παραμένει δημοφιλής στη γαλλική πολιτική σκηνή. Η ίδια η παράταξη του Μακρόν, Renaissance, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Telegram για την επικοινωνία με δημοσιογράφους, ενώ το ίδιο κάνει και το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Ο Μακρόν διατηρεί επίσης έναν δημόσιο κανάλι στην πλατφόρμα, το οποίο ακολουθούν περισσότεροι από 30.000 συνδρομητές.
Ο Ντούροφ, που έχει μια μακροχρόνια σχέση με τη Γαλλία, έγινε Γάλλος πολίτης το 2021 μέσω ειδικής διαδικασίας που επιτρέπει σε ξένους που συνεισφέρουν στην εικόνα και την οικονομική ευημερία της Γαλλίας να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Ωστόσο, οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες απέκτησε την υπηκοότητα παραμένουν ασαφείς.
Τέλος, ο Ντούροφ προκάλεσε αντιδράσεις το 2015, όταν κατηγόρησε τη γαλλική κυβέρνηση ότι ήταν «εξίσου υπεύθυνη με το ISIS» για τις επιθέσεις στο Παρίσι, γεγονός που οδήγησε σε αντιδράσεις και ερωτήματα σχετικά με τη σχέση του με τη Γαλλία.
Με πληροφορίες από Politico