Συναγερμός έχει σημανεί στις αρχές της Ινδονησίας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Αγκούνγκ στο Μπαλί.
Το ηφαίστειο εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες, εκτοξεύοντας στάχτη σε ύψος 2.000 μέτρων.
Οι αρχές δημιούργησαν μια ζώνη αποκλεισμού 4 χιλιομέτρων και περίπου 300 κάτοικοι που διαμένουν στα χωριά κοντά στον ηφαιστειακό κρατήρα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Εξαιτίας του σύννεφου ηφαιστειακής τέφρας που προκλήθηκε έκλεισε για αρκετές ώρες το κύριο αεροδρόμιο του νησιού και ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις.
Η ηφαιστειακή τέφρα περιέχει λεπτό κονιοποιημένο πέτρωμα, μέταλλα και γυαλί και συνοδεύεται από αέρια που μετατρέπονται σε σταγονίδια θειικού οξέος και άλλων ουσιών. Η τέφρα αυτή μπορεί να είναι καταστροφική για τα αεροσκάφη προκαλώντας ίσως βλάβη στους κινητήρες, στην άτρακτο και φράζοντας τα συστήματα καυσίμων και ψύξης.
Το Αγκούνγκ είχε εκραγεί και τον Νοέμβριο του 2017, οπότε και είχε κλείσει πάλι ο κύριος αερολιμένας στο Μπαλί, χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους ενώ καταποντίστηκε ο τουριστικός τομέας στο νησί.
Η Ινδονησία, η πιο ενεργή ηφαιστειακή περιοχή στον κόσμο, βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου λόγω της κίνησης και της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών έχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα εκτός από την ηφαιστειακή.