Δύο άνθρωποι που πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό Νίπα νοσηλεύονται στο κρατίδιο Καρνάτακα στην Ινδία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της δημόσιας υγείας.
Είναι τα πρώτα ύποπτα κρούσματα που εντοπίζονται σε κρατίδιο Καρνάτακα, μετά το πρόσφατο ξέσπασμα του σπάνιου ιού στο γειτονικό κρατίδιο της Κεράλα από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, 11 άνθρωποι. Ο ιός Νίπα μεταδίδεται από τις νυχτερίδες που τρέφονται με φρούτα.
Συμπτώματα του ιού εμφάνισαν μια 20χρονη και ένας 75χρονος στην πρωτεύουσα Μπανγκαλόρ του κρατιδίου Καρνάτακα, αφού είχαν ταξιδέψει στην Κεράλα και είχαν έρθει σε επαφή με ασθενείς εκεί, δήλωσε τηλεφωνικώς ο αξιωματούχος της περιοχής Ράτζες Μπ.Β.
«Δεν είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του Νίπα ακόμη και δεν πρέπει να προκληθεί πανικός (...) η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», πρόσθεσε ωστόσο, σημειώνοντας ότι τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τους δύο ανθρώπους που εμφάνισαν συμπτώματα έχουν σταλεί σε ειδικό εργαστήριο και τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις αναμένονται αύριο, Πέμπτη.
Μέχρι στιγμής 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κεράλα στη νότια Ινδία από τον ιό Νίπα, ενώ περίπου 100 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Ο ιός Νίπα, ο οποίος είναι γνωστός στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία, μεταδίδεται από τις νυχτερίδες που τρέφονται με φρούτα και είναι θανατηφόρος στο 70% των κρουσμάτων. Μεταδίδεται με την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από τις νυχτερίδες, κυρίως φρούτα, ή από άλλα ζώα που έχουν μολυνθεί με τον ιό από τις νυχτερίδες.
Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις που ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι ινδικές αρχές έχουν απαγορεύσει στους συγγενείς αυτών που έχουν προσβληθεί από τον ιό να έρχονται σε επαφή με το σώμα των νεκρών και τους συνιστούν να προχωρούν στην αποτέφρωσή τους το ταχύτερο δυνατό.
Είναι η πρώτη φορά που ο ιός Νίπα εκδηλώνεται στην Κεράλα και η τρίτη φορά στην Ινδία. Μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 260 ανθρώπους στη Μαλαισία, στο Μπανγκλαντές -τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο- και στην Ινδία από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1998.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP
σχόλια