Συνάντηση Πούτιν - Κιμ Γιονγκ Ουν για 2η φορά σε εννέα μήνες

Συνάντηση Πούτιν - Κιμ Γιονγκ Ουν για 2η φορά σε εννέα μήνες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα για μια συνάντηση με τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, τη δεύτερη μέσα σε εννέα μήνες, καθώς οι δύο χώρες εμβαθύνουν τους στρατιωτικούς δεσμούς για να υποστηρίξουν τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε για τελευταία φορά τη Βόρεια Κορέα το 2000. Το ταξίδι αυτής της εβδομάδας, που αρχίζει την Τρίτη, αναδεικνύει την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Βόρειας Κορέας για τον Πούτιν, ιδίως για την ικανότητά της να προμηθεύει τα άκρως απαραίτητα συμβατικά όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον Πούτιν στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Για τον Κιμ, ήταν μια σπάνια στιγμή που η χώρα του, ένας παρίας για τη Δύση, αναζητήθηκε ως σύμμαχος. Για τη Ρωσία, είναι μια ενίσχυση των δεσμών με μια χώρα που της παρέχει τα πολυπόθητα πυρομαχικά για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου σήμερα με τη την ανακοίνωση του Κρεμλίνου να αναφέρει: «Μετά από πρόσκληση του προέδρου των κρατικών υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει φιλική κρατική επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στις 18-19 Ιουνίου». 

Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη Πούτιν στην Πιονγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, το Κρεμλίνο υποσχέθηκε να προωθήσει τη συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα «σε όλους τους τομείς». Η Πιονγιάνγκ και η Μόσχα ήταν σύμμαχοι στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι σχέσεις των οποίων ψυχράνθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν έρθει και πάλι πιο κοντά ως αποτέλεσμα της κοινής εχθρότητας προς τις ΗΠΑ - η Ρωσία για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και η Βόρεια Κορέα για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στη Ρωσία χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η Μόσχα, λένε, έχει ανταποδώσει στέλνοντας χιλιάδες κοντέινερ γεμάτα με οικονομική και άλλη βοήθεια.

Τις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιδείκνυε τι έχει να προσφέρει στον Ρώσο πρόεδρο. Επισκεπτόμενος εργοστάσια πυρομαχικών τον περασμένο μήνα, τα επαίνεσε για την αύξηση της παραγωγής τους και έδειξε αποθήκες γεμάτες βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς - ενός είδους που μοιάζει με τους βορειοκορεατικούς πυραύλους που η Ουάσινγκτον έχει πει ότι η Ρωσία εκτόξευσε στην Ουκρανία.

Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγιάνγκ αρνούνται το εμπόριο όπλων, το οποίο απαγορεύεται βάσει των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν «με τον πιο έντονο τρόπο την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής βαλλιστικών πυραύλων από την Πιογιάνγκ και της χρήσης τους από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι σημαίνει ότι λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει μεγάλη ανάγκη από βορειοκορεατικά όπλα», δήλωσε ο Τσανγκ Χο-τζιν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας, στην τηλεόραση Yonhap News το Σαββατοκύριακο. «Οι Βορειοκορεάτες θα προσπαθήσουν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα σε αντάλλαγμα, επειδή η κατάσταση φαίνεται ευνοϊκή γι' αυτούς» σημείωσε..

Ο Τσανγκ δήλωσε ότι η Νότια Κορέα είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα πριν από το ταξίδι του Πούτιν ότι «δεν πρέπει να περάσει ορισμένες γραμμές», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει περαιτέρω. Αλλά ορισμένοι αναλυτές στη Νότια Κορέα έχουν υποθέσει ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Πούτιν, η Βόρεια Κορέα μπορεί να ζητήσει ρωσική βοήθεια για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της σε πυρηνικά όπλα και να προσπαθήσει να αποκαταστήσει μια στρατιωτική συμμαχία με τη Μόσχα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Τα πράγματα έμοιαζαν ζοφερά για τον Κιμ μέχρι που ο πόλεμος στην Ουκρανία του δημιούργησε ευκαιρίες. Για χρόνια, η οικονομία της χώρας του είχε καταστραφεί από τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποτρέψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Η προσπάθεια του Κιμ να άρει τις κυρώσεις κατέρρευσε όταν η απευθείας διπλωματία του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έληξε το 2019 χωρίς συμφωνία.

Η απάντηση του Κιμ ήταν να διπλασιάσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του, ενώ οραματιζόταν έναν «νέο-ψυχρό πόλεμο» στον οποίο η χώρα του ήλπιζε να αναβαθμίσει τη στρατηγική της αξία για την Κίνα και τη Ρωσία στη βορειοανατολική Ασία, ενώ οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα επέκτειναν τη δική τους στρατιωτική συνεργασία.

Η Βόρεια Κορέα ήταν από τις λίγες χώρες που υποστήριξαν ανοιχτά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Βορειοκορεάτη ομόλογότου στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή πέρυσι και ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύσει δορυφόρους. Ο Κιμ θέλει δορυφόρους για την καλύτερη παρακολούθηση των στρατιωτικών του στόχων, αλλά είχε πρόβλημα να τους θέσει σε τροχιά.

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Διεθνή / Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», παρασημοφορημένος, οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Τι γνωρίζουμε για τον 37χρονο, μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, που αυτοκτόνησε και προκάλεσε την έκρηξη του Tesla Cybertruck στο Λας Βέγκας
LIFO NEWSROOM